
I Kambodja har textilarbetare ända sedan i våras strejkat till och från för bättre villkor och högre löner. I oktober avskedades hela 300 textilarbetare från en fabrik för att de protesterat mot de låga lönerna och i början av november sköts en kvinna till döds när en demonstration möttes av polisvåld.
Polisen hävdade efter det att de endast använde tårgas mot demonstranterna.
Det var den 12 november som hundratals textilarbetare marscherade mot premiärministerns hem, med krav på högre minimilön.
I början av året vann textilarbetarna i Kambodja högre löner efter strejker och protester, bland annat via en hungerstrejk och ockupationer. Det var arbetare hos företagen Walmart och H&M, som fått mycket kritik efter att det kommit fram hur deras arbetare behandlas.
Det sker liknande strejker och protester i Bangladesh. Även där har textilarbetarna en tradition av kamp för högre löner.
I huvudstaden Dhaka demonstrerar tusentals arbetare och strejken som inleddes den 11 november har tvingat runt 100 fabriker att stänga. Arbetarna kräver en minimilön på 650 kronor i månaden, men facken fabriksägarna har lämnat ett motbud på 290 kronor.
Minimilönen låg tidigare på 245 kronor i månaden, men nyligen höjdes den av regeringen till 430 kronor. Det är fortfarande en av världens lägsta minimilöner. Anledningen till att lönen överhuvudtaget höjdes är den hårda kamp som arbetarna under lång tid har fört.
Enligt organisationen Clean Clothes når dagens minimilön endast upp till 11 procent av vad som anses vara en levnadslön i landet. Motsvarande siffra för Kambodja är 21 procent.
Även i Bangladesh möts demonstranterna av polisbrutalitet.Textilarbetarna har alltid kämpat hårt för sina rättigheter och det är endast tack vare kampen som de har vunnit löneökningar.
För att få igenom sina krav måste arbetarna kämpa vidare och inte nöja sig med den låga lön som staten erbjuder.