The Body Shop och kapitalismens ”djurrätt”

2007-09-19 15:16:54




På grund av sitt överlägsna intellekt har människan en särställning i naturen. Frågan är om denna särställning ger henne rätten att överordna sig övriga djurarter. Är ett djurs värde i vilken mån det är till nytta för människan, och är det människans rätt att utnyttja djuren för egna syften och efter eget behag?
Det tyckte inte The Body Shops grundare Anita Roddick, som gick bort i måndags förra veckan (den 10 september). Roddick menade att “Businesses have the power to do good”. När hon i Brighton 1976 öppnade sin första butik var den ensam om att varken ha ingredienser eller produkter som var testade på djur.
”The Body Shop och jag har alltid kopplats samman av allmänheten. Idag är det omöjligt att separera företagets värderingar från de frågor som jag brinner för – samhällsansvar, mänskliga rättigheter, miljö- och djurrätt, och en absolut tro på Community Trade (handel med mindre gynnade lokalsamhällen)”, formulerade sig Anita Roddick om företagets historia och värderingar på hemsidan thebodyshop.com.

The Body Shop har idag över 2 000 butiker i mer än 50 länder, men är tyvärr fortfarande väldigt ensamma om att inte använda plågsamma djurförsök för att testa vare sig slutprodukter eller ingredienser. Bara ett fåtal företag, som till exempel The Body Shop, Mary Kay och Rosenserien, är med på Djurens Rätts ”vita lista”.
Förra året blev dock The Body Shop uppköpta av L’Oréal, kända förespråkare och utövare av djurförsök för kosmetikaprodukter. Detta kritiserades Roddick starkt för, även om L’Oréal har lovat att behålla The Body Shops miljövänliga och djuretiska koncept.
Företagets framgångar med dess medvetna ideologi förklarade Roddick själv delvis med tajming. The Body Shop lanserades i en tid då ”Europe was going green” och att butikskedjan aldrig varit en ”one-woman-show”, utan har byggt på tusentals människor som har jobbat mot samma mål på en gemensam värdegrund, vilket har gjort att företaget behållit den.
Konsumentpåverkan är dock en liten del i ett stort system. Alla stora kosmetika- och hudvårdsmärken säljer produkter som någonstans i framställningen använder ingredienser som har testats på djur.

På samma sätt som kvinnoförtryck, rasism och homofobi är grundstenar inom kapitalismen på grund av att samhällssystemet drivs av företagens kortsiktiga jakt på vinst, är även förtrycket av djur invävt i systemet. Kapitalismen tjänar enorma miljardbelopp på en fruktansvärd päls- och livsmedelsindustri, plågsamma djurförsök och att djur exponeras och utnyttjas som turist- och sexobjekt.
Därför måste kampen mot alla former av förtryck kopplas till kampen för att störta det kapitalistiska systemet.
Först i ett demokratiskt socialistiskt samhälle är det möjligt att avskaffa allt förtryck, men detta är inte en automatisk process. Om än i ett helt nytt ljus så kommer frågor om könsroller, sexuella läggningar, djurrätt, veganism och etik och moral åtminstone till en början att diskuteras även i ett socialistiskt samhälle.
Därför kan heller inte kampen mot kvinnoförtryck, rasism, homofobi och djurförtryck vänta till efter socialismen, vi måste kämpa nu!


Lina Westerlund är RS-medlem i Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!