”Tickande bomber i samhället”

2010-02-01 13:17:45
Integrationsminister Nyamko Sabuni fortsätter sin jakt ef­ter ”våldsbejakande islamister”. I ett utspel säger hon sig vilja ta krafttag mot en helt grundlöst påstådd växande extremism i Sverige.

För knappt ett år sedan beställde regeringen, med integrationsministern i spetsen, en medioker ovetenskaplig rapport där man varnade för en ök­ande politisk och religiös radikalisering i förorterna. Nyamko Sabuni sä- ger sig nu vilja hjälpa avhoppade islamister genom att införa ett stöd likt det som avhoppade nynazister sedan tidigare fått, eftersom vi annars har ”tickande bomber i samhället”.
Sabunis symbolpolitik är en des­perat handling i ett läge där alliansens väljarstöd dalar. Strategin är tydlig, när mantrat om ”arbetslinjen” ekar allt tommare krävs nya metoder för att fiska röster. I takt med en groende islamofobi bland vissa grupper i samhället försöker Folkpartiet spela ut det rasistiska kortet och locka till sig väljare, främst från Sverigedemokraterna.

Även om Sabuni precis som Sverigedemokraterna talar om att hon har ett ansvar att inte hålla sig ”politiskt korrekt” och avfärdar risken för att sprida fördomar med att hon ”måste blotta problemet”, får hennes retorik självklart effekter i samhället. När fördomarna mot muslimer späs på ytterligare från politikereliten, riskerar väljaropinionen att vandra ytter­ligare åt det främlingsfientliga hållet. Den politiska debatten riskerar att bli allt mer lik den i Danmark, där massmediernas politiska rapportering domineras av hets mot muslimer, något som de politiska partierna inte är sena att försöka utnyttja. Till och med Vänsterpartiets danska systerparti Socialistisk Folkeparti talar om att försv­ara ”de danska värderingarna”.

Förutom i ett röstfiskande syfte försöker högerpolitikerna bryta fokus från sin politik som ökat klassklyftor­na till nya rekordnivåer och ställt tiotusentals fler utan arbete. Även om is- lamistisk fundamentalism är reaktionär, är den absolut inte något av de stora problemen i dagens Sverige.
De brännande politiska frågorna gäller istället högerregeringens extre­ma nyliberala attacker mot arbetar­klassen. Försämringar i form av pri- vatiseringar och nedskärningar i den offentliga servicen, försämrad sjuk- och arbetslöshetsförsäkring och straffbeskattning av pensionärerna är ämnen som Sabuni och hennes vänner i regeringen gärna undviker att prata om, istället försöker man hitta en pseudoproblematik för att missle­da den politiska debatten.

Ammar Khorshed

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!