Tidigt valfläsk från Reinfeldt

2012-08-22 15:11:26
Alliansregeringen blir allt mer sargad och försvagad. I samtliga opinionsundersökningar rasar stödet till regeringen. I United Minds senaste opinionsmätning, som publicerades den 20 augusti, backar regeringsalliansen med 0,3 procentenheter till 41,8 procent och de så kallade rödgröna går framåt 0,1 procentenheter till 48,2 procent.
Alliansen har tappat glöden, sa Centerledaren Annie Lööf när hon i juli bjöd hem alliansens övriga partiledare till sin hemby Maramö i Småland för att diskutera högerns nästa steg.
Efter att först gett Lööf nobben tycks det som om det nu blir ett borgerligt samkväm i Maramö. Men det kommer inte att ändra något. Tiden har hunnit ikapp regeringen och opinionsvindarna blåser mot högerpolitiken.
I ett desperat försök att återta initiativet och återvinna stöd lovade statsminister Fredrik Reinfeldt i sitt sommartal (18 augusti) i Gustavsberg, Stockholm att regeringens höstbudget kommer att innehålla satsningar på infrastruktur och forskning samt förslag om kraftigt sänkt bolagsskatt. För att vinna tillbaka moderata väljare i Storstockholm bjöd stasministern på tidigt valfläsk i form av utbyggd tunnelbana och 40 000 nya bostäder i huvudstaden. Den utbyggda tunnelbanan skulle finansieras genom att trängselavgifterna ”höjs med ett par kronor”.

För bara ett år sedan var Reinfeldt helt kallsinnig till en utbyggnad av tunnelbanan och trängselskattens inkomster, som skulle ha gått till kollektivtrafiken, har högeralliansen använt till att finansiera Förbifart Stockholm – landets största och dyraste motorvägsprojekt.
De infrastruktursatsningar som regeringen känner sig tvingad att avisera i höstbudgeten är av karaktären för lite – för sent som dessutom ger privata intressen nya vinstmöjligheter.
Efter årtionden av avregleringar och privatiseringar är landets infrastruktur i ett tillstånd av förfall. Sverige ligger i botten när det gäller underhåll och drift av järnvägen. Kollektivtrafiken knäcks av privatiseringar och ständigt höjda biljettpriser. En upprustning av infrastrukturen kräver ett totalt brott med högerpolitiken och att järnväg och kollektivtrafik återförs i offentlig regi.
På alla samhällsområden revolterar verksamheterna mot högerpolitik och marknadsanpassning. Vårdskandalerna var bara toppen på isberget. Samtidigt fortsätter regeringen med privatiseringarna. I somras såldes en tredjedel av Bilprovningen, där staten varit majoritetsägare, till Opus Produx AB. För att kunna finansiera köpet fick Opus låna knappt hälften av köpeskillingen av Bilprovningen själv. Denna nya privatiseringsskandal visar hur långt regeringen är beredd att gå i sin iver att sälja ut statliga tillgångar.
I samma ögonblick som regeringen även blivit ett av privatiseringspolitikens offer påstår dock Socialdemokraternas nye ledare Stefan Löfven att det inte går att kasta ut vinstintressen och riskkapitalbolagen ur välfärden. Men självfallet kan privatiseringar rivas upp.
Det är politiska beslut som gett privata bolag möjlighet att plundra välfärden och som exempelvis medfört att sex privata skolkoncerner idag äger ”fler gymnasieskolor än alla dem som finns i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala – tillsammans” (Svenska Dagbladet den 18 augusti). En utveckling som i sin tur skapat en gymnasieskola i kris.
Inte bara regeringen utan även Socialdemokraterna och andra oppositionspartier går i otakt med väljarna när det gäller privatiseringspolitiken.
RS/Offensiv kämpar såväl mot privatiseringar som nedskärningar. Vi säger att vård, skola, omsorg och infrastruktur ska drivas i offentlig regi.
Det behövs ett massivt program och masskampanjer för omedelbar upprustning av välfärd och infrastruktur och 200 000 nya välfärdsjobb, trygga anställningar och höjda löner.
  • Bygg kampanjen Välfärd utan vinst – demonstrera den 17 september.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!