Tio skolor hotas

2007-10-24 15:45:44
Åtta föräldrar från Dalhagsskolan i Husby uppvaktade i tisdags utbildningsnämndens ordförande Lotta Edholm (fp) och vice ordförande Roger Mogert (s) i Stockholms stadshus. Det kan vara början på en strid för tio hotade kommunala skolor i Stockholms förorter.

– Vi kräver att utbildningsnämnden ska besöka Dalhagsskolan och möta alla föräldrar och skolpersonal innan några förslag om avveckling läggs fram, löd huvudkravet.
Delegationen från F-5-skolan, inklusive lokala representanter för v, mp och rs, listade snabbt en rad argument mot avveckling: skolans pedagogiska och sociala kvalitet, risken att skingra barn som i stället behöver extra trygghet i skolan nära sina hem, bygget av en ny stadsdel, Kista Gård, några hundra meter därifrån, skymfen att använda kostnaden för att renovera ett kök som argument för en avveckling av Dalhagsskolan när hela Järva ska rustas upp för en miljard o s v.
Sedan Lotta Edholm skyndat vidare utan några andra besked än att det ännu inte finns några färdiga förslag fick delegationen en längre pratstund med Mogert. Enligt Roger Mogert har utbildningsnämndens borgerliga majoritet med anledning av Bohlin & Strömberg konsultrapport om ”effektivisering av lokalytor” hittills fattat beslut dels om ett sparbeting på skolornas lokalkostnader dels om att två faktorer ska vägas in när det gäller vilka skolor som avvecklas: lediga ytor och skolornas resultat.
– Jag skulle tro att de kommer att föreslå en avveckling av ungefär 10 skolor, tolkade Mogert detta.

Insisterar på besök

Taktiken gäller närmast att insistera på att utbildningsnämnden besöker skolan och ställer upp på ett möte med föräldrar och skolpersonal, att förmå de lokala politikerna i stadsdelsnämnden att ställa upp för skolan, att kontakta alla berörda skolor. Dalhagsskolans föräldrar är beredda att gå långt. Även en skolstrejk är tänkbar.
En förälder efterlyste mer stöd från Roger Mogert och oppositionen än att bara lova att rösta nej. Det ledde vidare till en diskussion om att samla in drygt 30 000 namn med krav på en lokal folkomröstning som en tänkbar kampmetod. En annan idé som Mogert sade sig nappa på var att undersöka möjligheten av att oppositionen beställer en alternativ utredning, som också kan belysa förorternas sociala behov av fungerande kommunala skolor.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!