Tog sitt liv i rädsla för att bli utvisad

2007-07-02 18:45:18
Den fruktansvärda flyktingpolitiken har nu kostat ytterligare ett liv. Mivan Umar Goli blev bara 28 år. Mivan var kurdisk flykting från Irak, han tog sitt liv den 25 juni i rädsla för att utvisas.
Mivan var en av de 1 400 kurdiska flyktingar som nekats uppehållstillstånd av svenska myndigheter.

För Mivan blev detta för mycket att utvisas tillbaka till det krigshärjade Irak och han såg det som sin sista utväg att ta sitt liv. Mivan Umar Goli var försvunnen i flera dagar och vänner letade efter honom när de fick beskedet om hans död.

Letade i dagar

– Vi letade i dagar, när vi sedan fick veta att han hängt sig i ett träd i centrala Göteborg. Det är jättehemskt. Det är de ansvariga för den svenska flyktingpolitiken som bär ansvaret för att denna unga kille tagit sitt liv, säger Tofigh Mohammadi till Offensiv.
Under helgen har flera minnesmanifestationer ägt rum med blommor, ljus och tal runt om i Göteborg.
Detta är resultatet av imperialismens krig och den samtidiga allt brutalare flyktingpolitik som driver människor i sådan desperation att de tar sitt liv. Vi sänder tankarna till Mivans släkt och vänner. Nu måste en beslutsam kamp resas mot svenska myndigheter för att återinföra rätten till asyl.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!