Tolgfors går – ”Saudiaffären” består

2012-04-04 15:47:54
Den 29 mars meddelade försvarsminister Sten Tolgfors (M) att han avgår med omedelbar verkan.
Avgångsbeskedet kom dagen efter att Aftonbladet avslöjat att handlingar rörande vapenaffären med Saudiarabien rensats bort, eftersom försvarsdepartementets tjänstemän har fått i uppdrag att ”skydda ministern”, d v s Tolgfors.
Avslöjandet om ett långtgående militärt samarbete med Saudiarabien, som förutom export av avancerade vapensystem också innebar att Sverige skulle medverka till byggandet av en missilfabrik i Saudiarabien, utvecklades snabbt till en kris för regeringen.
– Bara det faktum att det mer eller mindre dagligen skrivs om den här affären, är en belastning för varje regering. Det har säkert bekymrat alla regeringens medlemmar, menade ­exempelvis Folkpartiets försvarspolitiske talesperson Allan Widman i en kommentar till Tolgfors avgångsbesked.
Det är för att om möjligt komma över denna ”belastning för regeringen” som Tolgfors får sparken. Men det som har kommit att kallas ”Saudiaffären” är långt ifrån över.
Hela regeringen är ansvarig och andra ministrar, inkluderat statsminister, måste ha fått information om hur det militära samarbetet avancerade.
Det var den dåvarande socialdemokratiska regeringen som slöt avtalet med Saudiarabien 2005.
Med löften om vapen och bistånd i bygget av vapenfabriker, skulle svensk kapitalism i retur få fri tillgång till den saudiska marknaden. Det är ingen tillfällighet att det sedan dess har skett en väldig snabb ökning av den svenska exporten till Saudiarabien.
”Saudiarabien är Sveriges nittonde största exportmarknad globalt och otvetydigt störst i Mellanöstern. Landet har klättrat starkt i exportstatistiken på senare år i och med att Sverigebilden stärkts, besöksutbytet utvecklats och svenska företag fortsatt expandera”, skriver den svenska ambassaden I Riyadh, Saudiarabien, på sin hemsida.
Enligt samma ambassad har ”ett antal högnivåbesök höjt Sveriges profil i Saudiarabien. De senaste åren har bl a handelsministern dr. Ewa Björling besökt landet ett flertal gånger. Även utrikesminister Carl Bildt har besökt Saudiarabien” (januari/februari 2009).
De svenska regeringarna i tandem med det s k näringslivet har etablerat allt intimare förbindelser med en av världens brutalaste diktaturer som strävar efter att bli en stormakt i Mellanöstern.

Avslöjanden om försvarsdepartementet och regeringens försök att dölja hur nära och omfattande samarbetet är med Saudiarabien har fått ännu en högerminister på fall. Men ännu är det bara en bråkdel av denna smutsiga byk som har blivit offentlig.
Att det har varit Alliansregeringarna sedan 2006 som verkställt det avtal och de löften som S-regeringen slöt  och gav 2005, är ingen förmildrande omständighet för Socialdemokraterna. Och under den gångna helgen sa Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin att partiet inte vill bryta det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien vid en eventuell valseger. Alltför stora exportintäkter stod på spel, var Ahlins motivering.
Inget land i världen säljer mer vapen per person räknat än Sverige. Både Alliansen och Socialdemokraterna drar en lans för vapenindustrin, vapenexport till diktaturer, fortsatt miljardrullning till militären och intimt Natosamarbete.

RS/Offensiv säger:
  • Alla papper på bordet – riv omedelbart det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien.
  • Stoppa vapenexporten.
  • Förstatliga krigsmaterielindustrin under arbetarnas demokratiska kontroll och styre. Omvandling av krigsindustrin till civil produktion.
  • Kamp för verklig militär nedrustning. Nej till svensk EU- och Natomilitarism.
  • För ett nytt kämpande och socialistiskt arbetarparti.
  • Global kamp mot imperialismens plundring och krig – för en socialistisk värld.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!