Tories krig mot ungdomar möter motstånd

2015-05-27 17:44:22

foto: Number 10 / Flickr CC
David Cameron.

Chocken och avskyn över att Tories (motsvarande Moderaterna) åter har fått bilda regering har snabbt övergått i ilska och handling.

Tusentals, mestadels ungdomar, har redan tagit till gatan mot regeringen som saknar mandat för åtstramningspolitiken. Endast 24 procent av de röstberättigade röstade på Tories. 16- och 17-åringar nekades rätten att rösta.
För närvarande rider Tories på svallvågorna av sin överraskande valseger. Regeringen kommer nu att försöka driva igenom åtstramningar som saknar stöd bland befolkningen. Den har redan utlyst förödande planer på åtminstone ytterligare 30 miljarder pund (390 miljarder kronor) i nedskärningar, varav 12 miljarder pund (156 miljarder kronor) ska skäras bort från välfärden.

Detta kommer bland annat att innebära ett öppet krig mot ungdomar. Arbetslösa 18-21-åringar kommer att vägras ekonomiskt stöd om de inte skriver upp sig för att ”arbeta för sin ersättning”. Antingen måste de ta ett praktikjobb med svältlön eller göra ”samhällstjänst” 30 timmar i veckan utan lön kombinerat med 10 timmar jobbsökande.
Bostadsbidraget kommer att avskaffas för alla under 21 år. Tusentals riskerar att över en natt slängas ut på gatan. Kampanjen Youth Fight for Jobs (Ungdomar kämpar för jobb) manar till protester i hela landet den 27 maj i samband med att Tories offentliggör planerna vid parlamentets återöppnande.

Levnadsstandarden är lägre idag än för fem år sedan. Exploaterande nolltimmarskontrakt och svältlöner är nu normen för många ungdomar. Avgiften för den högre utbildningen har tredubblats och bostäder kostar en mindre förmögenhet.
Åtstramningen är naturligtvis inte dålig för alla. Rikedomarna för Storbritanniens tusen rikaste individer har fördubblats till hela 547 miljarder pund (7,1 biljoner kronor) sedan den ekonomiska krisen slog till år 2008-2009.

Regeringen kan besegras. Thatcher fälldes av en massrörelse mot den hatade och orättvisa platta fastighetsskatten. 18 miljoner vägrade att betala vad som i realiteten var böter för att vara fattig.
Premiärminister David Cameron och hans gelikar var skräckslagna när hundratusentals studenter marscherade och ockuperade för gratis utbildning. Regeringen skakades av den två miljoner starka strejken av offentliganställda år 2011. Brandmän, busschaufförer, järnvägsanställda med flera har strejkat i år. Om tusentals marscherar på gatorna, samtidigt som arbetarna tar till stridsåtgärder, kan åtstramningarna stoppas. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!