Trafikverket stoppar klimatrapport som vill se minskad bil- och lastbilstrafik

2015-12-16 13:32:29

foto: Yvonne Palm Lundström
Skandalöst nog stoppade Trafikverket en klimatrapport från myndigheternas egna tjänstemän då den ville se en minskad bil- och lastbilstrafik.

Trafikverkets ledning stoppade en klimatrapport som myndighetens egna tjänste­män hade utarbetat eftersom den drog slutsatsen att bil- och lastbils­trafiken måste minska kraftigt för att nå målet att fossila bränslen  ska vara helt utfasade 2030. 

Trafikverkets ledning var å regeringens vägnar rädd för de ”obekväma politiska beslut” som detta skulle innebära, enligt Sveriges Radio Ekot den 11 december. 

Istället för minskad bil- och lastbilstrafik och att börja en omställning av transportsektorn satsar regeringen och Trafikverket på tunga vägsatsningar som Förbifart Stockholm och andra stora motorvägsprojekt. 

Censuren av den egna klimatrapporten kom bara några veckor efter att Trafikverkets egna mätningar hade visat att ”Utsläppen från trafiken har börjat öka efter flera år av nedgång. Målet att fasa ut fossila bränslen till 2030 är i fara om inget görs”, som Dagens Nyheter skrev den 25 oktober. 

Skälet till denna ökning är att den tekniska omställning som regeringen och Trafikverket har satt sitt hopp till inte går tillräckligt fort för att kompensera för den ökade bilismen. Men ändå är det just denna otillräckliga ”tekniska omställning” som Trafikverket manar regeringen att luta sig emot, vilket är en politik som går helt på tvärs med vad som krävs för att rädda klimat och miljö. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!