Tre veckor till nya lagen – ska ändå utvisas

2018-06-07 13:49:45

foto: Jonas Brännberg
Layiqshah Najafi.

Layiqshah Najafi kom till Sverige från Afghanistan hösten 2015 och omfattas med all sannolikhet av den nya särskilda lagen om uppehållstillstånd för studier och arbete, som riksdagen ska besluta om den 7 juni. Ändå har han kallats till Migrationsverket med order om att återvända till Afghanistan – tre veckor innan den nya lagen träder i kraft.
– Jag förstår inte hur de tänker. Det är tre veckor kvar – de borde kunna vänta. 

Vad har Migrationsverket sagt när du vill att de ska vänta med att försöka genomföra utvisningen?
– De säger att det inte går. De sa ”Du måste komma imorgon och hämta biljett för att resa till ambassaden”. Hur kan jag resa tillbaka till Afghanistan? Det är osäkert och krig där, en fruktansvärd situation. Jag har ingenting i Afghanistan, säger Layiqshah, som inte har någon av sina föräldrar kvar i livet.

Vad tänker du om den nya lagen?
– Jag hoppas verkligen att den kommer att gälla mig. Det är min sista chans. Migrationsverket har tagit min plats på flyktingförläggningen och jag får inga pengar till att köpa mat längre. Men jag kämpar på ändå! Jag har bestämt att jag ska kunna stanna i Sverige! 

Vad tänker du om alla dem som inte omfattas av den nya lagen?
– Det är jättedåligt. Jag har en kompis som kom i december 2015 som inte kommer att omfattas. Afghanistan är lika farligt för honom. Många flyktingar är jätterädda nu. Vi måste kämpa för dem också, fortsätta demonstrera tillsammans så att de får stanna.

Redan denna vecka organiserar Låt Oss Leva i Luleå, Boden och Piteå demonstrationer mot utvisningspolitiken. På torsdag kl 17 på Medborgarplatsen i Boden och på fredag kl 17 vid Gula Paviljongen i Luleå.

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!