Trots alla löften – inga pengar mot svältkatastrofen

2017-06-28 18:53:46


Jemen är ett av de länder med pågående svältkatastrof.

I fyra länder – Jemen, Nigeria, Somalia och Sydsudan – hotar en ny fruktansvärd svältkatastrof. Minst 20 miljoner människor riskerar att dö.

I det krishärjade Jemen dör ett barn varje tionde minut av svält och sjukdomar som kunde botas. Till följd av de katastrofala förhållanden som råder hotas dessutom landet av en de värsta koleraepidemierna I modern tid. Över tusen människor har redan dött och 200 000 misstänks ha smittats.
Trots alla löften levererar regeringarna inte de pengar man har lovat till FN:s hjälpprogram.
”I början av året larmade FN om att man behövde miljarder dollar för att finansiera ett humanitärt svar på den kris som riskerar att 20 miljoner människor svälter ihjäl. Men fem månader senare är reponsen på denna begäran dystert liten. FN har bara fått en tredjdel av vad man tror sig behöva och det ser inte ut att bli mer”, rapporterade Washington Post den 3 juni.
För Jemens del innebär denna skandal att FN:s World Food Programme i juni endast kunde bistå 3,3 miljoner av de 6,8 miljoner som man anser är i deseprat behov av mat för att överleva.
I Nigeria är det ännu färre av de svältande som får någon näring.
Om bara en procent av de miljarder som regeringarna spenderade på militären användes för att bekämpa hungerns skulle svältkatastrofen kunna undvikas. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!