Trotskijs kamp – en inspirationskälla

2010-08-25 15:53:50
– För 70 år sedan dirigerade diktatorn Stalin mordet på Leo Trotskij, den sista överlevande av den ryska revolutionens förgrundsgestalter – en avrättning som motiverades av den härskande byråkratins behov av att krossa Fjärde internationalen, som fortsatte att kämpa för internationalism.
Så inledde Stefan Berg ett välbesökt möte – 35 deltog – den 19 augu­sti arrangerat av Rättvisepartiet Socia- listerna i samarbete med Marxistarkiv (www.marxistarkiv.se).
Temat var inte bara historiskt, ut­an även en möjlighet att diskutera relevansen av Trotskijs idéer idag och hur den politiska kartan har förändrats på grund av hans arbete.

Anders Hagström från marxist­arkiv.se som höll i andra delen av inledningen betonade att många be- traktar Trotskij som en visionär teoretiker, men glömmer hans oerhörda förmåga som organisatör.
– Trotskijs okuvliga revolutionära optimism tjänar som inspiration för vår kamp idag, avrundade Kristofer Lundberg det tre timmar långa mötet.

John Tumpane

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!