Trump bland ”sina vänner”

2017-12-06 13:29:34
I veckan är det precis ett år sedan Donald Trump valdes till USA:s president.

Trump, som fick 2,9 miljoner färre röster än motståndaren, Demokraternas Hillary Clinton, kunde vinna på grund av valsystemet och att ingen kunde vara mera etablissemanget än motkandidaten. Men det är värt att påminna om att bara en av fyra röstberättigade amerikaner röstade på Trump.
Ingen president har efter ett år vid makten haft så låga förtroendesiffor som Trump, som nu är på ett långt besök i Asien för att bland andra träffa Kinas allsmäktige ledare Xi Jinping. Enligt brittiska Economist borde Trump kalla ”Xi Jinping för världens mäktigaste man”. Men Economist tillade att det kommer Trump aldrig att göra eftersom det vore att begå ”politiskt självmord”. Säg inte det. Trump häver ut sig vad som helst, särskilt i nattliga tweets.
Trumps valkampanj var mycket en kampanj mot Kina ”som rånar vårt land för att återuppbygga sitt”, som Trump sa i en valdebatt mot Clinton. Ungefär samma anklagelser riktade Trump mot Japan med tillägget ”Japan åker snålskjuts på vårt land eftersom man inte betalar för det militära skydd som USA ger”. Numera är dock både Kinas och Japans ledare Trumps ”vänner”.
Efter att ha träffat och spelat golf med Japans premiärminister Shinzo Abe och Hideki Matsuyama (rankad som världens fjärde bästa golfspelare) i början av veckan sa Trump att ”Abe är en underbar människa”. Kanske berodde det på att Trump såg sig som golfrundans vinnare. Men det var nog också Trumps sätt att tacka för att Abe hade lovat att köpa mer vapen. ”Det kan handla om att Japan köper vårt stridsflygplan F-35, som är världens bästa, eller att man köper missiler”, sa Trump efter besöket.
För att ytterligare markera mot den gemensamma fienden Kina bar Trump och Abe basebollkepsar med texten “Donald och Shinzo gör vår allians starkare”.
I Kina har man förberett sig länge inför Trumps besök. Efter sitt besök kommer Trump som vanligt att säga att ”president Xi är min vän och han ser mig som en vän”. Mer än så blir det aldrig. Xi Jinping kommer inte uttrycka sig på samma sätt, utan istället tala om att ”samtalen med Trump skett i en vänskaplig och konstruktiv atmosfär”. Sedan kommer de båda skiljas med den ömsesidiga förhoppningen om att inte ses igen på ett tag och med den gemensamma försäkran att med sådana vänner behövs inga fiender.
Allt medan resten av världen håller andan för vad Trump ska hitta på innan han faller djupt ned i avgrunden. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!