Trump förnekar trans- och intersexpersoners existens

2018-10-31 11:00:04

foto: Gage Skidmore
Donald Trump vill inskränka hbtq+-personers rättigheter.

Trumpadministrationen planerar att omdefiniera den juridiska betydelsen av kön. 

Könstillhörigheten hos en amerikansk medborgare skulle, i denna nya definition av kön, inte kunna bestämmas av individen själv, utan fastställas oåterkalleligt utifrån vilka genitalier personen ifråga föds med. Om det skulle råda några tvivel om barnet skall räknas juridiskt som man eller kvinna skall könstillhörigheten fastställas genom genetiska tester.
Det är Department of Health and Human Services som menar att begreppet kön måste förtydligas i federala lagar om diskriminering. De menar att alla regeringsorgan måste ha en gemensam definition av kön och att definitionen av ordet gender ska vara densamma som begreppet ”sex assign at birth”.
Detta är ett försök att lagstifta bort transpersoners rättigheter, eftersom begreppet transgender då inte skulle existera juridiskt.

I USA finns rikstäckande lagar som kan tillämpas om personer har utsatts för könsdiskriminering på exempelvis arbetsplats, skola eller inom vården.
Denna lag har kunnat användas i fall där människor har utsatts för transfobisk diskriminering, eftersom de blivit särbehandlade och kränkta på grund av sin könstillhörighet. Detta för att Obamaadministrationen hade en mer öppen definition av ordet gender; att könstillhörigheten inte syftar på vilka kroppsdelar vi har eller inte, utan vår egen rätt att definiera oss själva. Det är denna rättighet som nu kan komma att berövas de över 1,4 miljoner amerikaner som definierar sig som transgender.
Om denna definition av könstillhörighet skulle bli den juridiska definitionen innebär det att transpersoner och intersexpersoner i hela USA kan nekas vård, utbildning och jobb utan att detta skulle kunna ses som ett brott enligt lagen om könsdiskriminering.
Ännu ett steg bakåt och bara en händelse i en lång rad liknande försök att inskränka hbtq+-personers rättigheter i Trumps USA. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!