Trumps högra hand plundrar förorten

2017-02-15 16:45:57


Stephen Schwarzman, Trumps kumpan, förbereder sig för utsugning av förorten.

Blackstone, världens största riskkapitalbolag, har nu tagit total kontroll över det svenska fastighetsbolaget D. Carnegie & Co.
Säkert är att Blackstone, vars vd Stephen Schwarzman också är ordförande för Donald Trumps företagarråd med uppgift att förklara hur America First bäst kan genomföras för honom själv och andra superrika, vädrar nya grova profiter på svenska miljonprogramsområden.

Sedan Blackstones dotterbolag Vega Holding på kort tid har köpt upp 55 procent av kapitalet och 65 procent av rösterna, har D. Carnegie kallat till en investerarträff på Strandvägen i Stockholm nästa onsdag, där Blackstone ska berätta om hur de ser på rollen som ny huvudägare.
Allt tyder på att Blackstone är extremt nöjda med den modell för renoveringar, kallad Bosystem, som D. Carnegie redan har börjat tillämpa. Denna innebär att ytterst litet görs åt det extremt eftersatta underhållet och att bolaget bara renoverar när någon har flyttat ut och att det då inte finns någon hyresgäst som kan bråka om den hyreshöjning med 54 procent som genomförs, eller annars när någon ”frivilligt” accepterar villkoren för att få en renoverad lägenhet.

Ett problem för de investerare som ska träffas på Strandvägen är att bolagets börsvärde beräknas utifrån kalkyler på att hela bostadsbeståndet ska vara renoverat med hyreshöjningar i denna storleksordning på tio år. Det går knappast att förverkliga på det ”frivilliga” sätt som sker idag då den normala omsättningen av lägenhetsinnehavare knappast sker i denna takt.
Frågan uppstår då om Bosystem för att rädda profiterna vid någon punkt kommer att ersättas av renoveringar med evakueringar och ”renovräkningar” av dem som inte har fast jobb och inte har en inkomst som överstiger tre årshyror? Att D. Carnegies renoveringar antingen innebär en extrem fattigdomsfälla eller en successiv utträngning av hyresgäster med låga inkomster är uppenbart.

Hyresgäster i Husby som under hösten har kämpat mot D. Carnegies hittills usla underhåll och enorma hyreshöjningar efter 6-8 veckors renoveringar med billiga material och billig arbetskraft, har nu ett budskap till D. Carnegies investerarträff.
– Vi accepterar inte att ni spekulerar med våra hem, för oss är Husby First. Vi vill därför att Stephen Schwarzman ska komma till Husby och förklara sig, var den allmänna meningen på måndagens senaste bostadsträff i Husby.
Här tar alltså Blackstone och Wall Streets ”king of capital” Stephen Schwarzman, samtidigt som han leder Trumps företagarråd och är en varm anhängare av den reaktionära America First-politiken, nu kontrollen över några av landets mest utsatta förortsområden. De gör det med billigt upplånade pengar till en ny sorts klipp som betyder att de kan bli ännu rikare på att ännu mer pressa ned miljonprogrammets hyresgäster i fattigdom. Det är ett kvitto på hur fullständigt sjukt den svenska bostadskrisen utvecklas. Nästan lika anmärkningsvärt är att tidningen Offensiv och ett par andra vänstertidningar tycks vara de enda media i Sverige som har upptäckt detta eller anser det värt att uppmärksamma hur Blackstone lever upp till sitt motto ”Buy it, Fix it, Sell it”.

Stephen Schwarzman hade under 2015 en årsinkomst på 799 miljoner dollar (7,1 miljarder kronor), vilket var 30 gånger mer än USA:s högst betalda bankchefer. Därmed hade han en personlig årsinkomst som var mer än fem gånger så hög som D. Carnegies alla årshyror.
Ändå hade Schwarzman mage att likna Obamas vilja att höja skatten för riskkapitalister med Hitlers invasion av Polen. Även om han tvingades be om ursäkt för det, behöver en inte googla länge för att upptäcka hur han nu jublar över sin möjlighet att hjälpa Trump att förändra ”världens arkitektur” med finansiella avregleringar och sänkta skatter på ett sätt som gynnar de rikaste ännu mer.

Till regeringen och den statliga utredning som tillsatts med uppgift att stärka hyresgästernas ställning måste kravet ställas på en ny bostadspolitik som förbjuder att bostaden på detta sätt görs till en handelsvara.
Flerfamiljshus ska i framtiden antingen vara drivna av allmännyttan eller som bostadskooperativ! ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!