Trumps klimatpolitik hotar mänskligheten

2017-04-05 17:49:33


Den 29 april väntas nya stora massdemonstrationer för klimatet.

Donald Trumps senaste dekret innebär en dödsföraktande konfrontation mot alla försök att hejda den globala uppvärmningen innan tippunkter, då självförstärkande mekanismer blir omöjliga att stoppa. Men om Trump trodde sig kunna chocka till vanmakt och underkastelse har han räknat fel. Liksom People’s Climate March 2014 med 400 000 deltagare i New York drog världens ögon till sig kan detta upprepas i en marsch till Washington den 29 april, föregått av en Vetenskapsmarsch den 22 april.

Inte för att vare sig Obamas så kallade Clean Power Plan, som redan innan valet av Trump har stoppats upp i domstolarna, moratorium mot kolgruvor, skydd av ren luft och rent vatten, stopp för bygget av oljeledningen Keystone XL eller stöd till klimatavtalet i Paris ens kom i närheten av att vara tillräckliga åtgärder. ”I praktiken värdelösa” har de kallats av USA:s klimatguru James Hansen.
Men om Trumps dekret verkligen skulle lyckas riva upp alla dessa otillräckliga åtgärder och driva igenom sin ambition att maximera produktionen av fossila bränslen kan detta, som klimatforskaren Michael E, Mann fruktar, innebära ”game over” för klimatet. Eller, som Noam Chomsky har uttryckt det, ett ”dödsbud för mänskligheten”.
Detta provocerar nu USA:s klimataktivister, vetenskapsmän och ett brett spektrum av sociala rörelser till en episk kamp för att stoppa Trumps planer, som påbörjas på USA:s gator och som kan väcka nytt liv i den globala klimatrörelsen och långt därutöver.
Även regeringar i stora delstater som Kalifornien och New York har förklarat sig villiga att trotsa Trumps klimatpolitik, samtidigt som investeringarna i kol är allt mindre lönsamma. Inte ens Exxon och oljeindustrin vill för övrigt, som en stor del av klimatförnekarna runt Trump vill och som alltså USA:s president just nu överväger, skrota det Parisavtal som de ser ger goda affärsmöjligheter för den något renare naturgas, som de investerar tungt i.
Viktigast av allt ger Trumps provokation just nu ny energi till en massiv och världsomspännande kamp underifrån för att rädda vår hotade livsmiljö. Förhoppningsvis kan den provokation som Trumps klimatförnekelse innebär tända en tillräckligt stark motrörelse för att även oljeindustrins bluff och tillhörande marknadsmetoder ska genomskådas i bredare skala.

Donald Trumps första månader vid makten har redan visat att han inte är oövervinnerlig. Trumpcare fick dras tillbaka. Inresestoppet har blockerats. Och nu väntar enorma strider om Keystone XL, satsningarna på kol och Trumps hela fossila agenda.
Klimatdebatten lyfts nu återigen på allvar när en stor del av USA:s engagerade vetenskapsmän och klimatforskare på Earth Day den 22 april inleder den vecka med en Science March som den 29 april kulminerar med People’s Climate March till Washington. Denna och hundratals samtidiga systermarscher i en bred rörelse av rörelser för jobb, rättvisa och klimatet kommer sedan att övergå i omfattande strejker och manifestationer på 1 maj.
”Den 29 april har Trumpadministrationen i USA suttit i nittionio dagar. Presidentskapet har startat med attacker mot FN:s klimatavtal och klimatforskningen, mot migranter och urfolk, mot kvinnors rättigheter och mot yttrande- och tryckfrihet. I USA och resten av världen samlas människor nu till en global manifestation”, lyder budskapet från den breda koalitionen av arrangörer.
Även i Sverige planeras marsch-er i Stockholm, Göteborg, Malmö, Västerås och Nyköping.

För Science March i Washington kommer ett stort fokus givetvis att ligga på de alarmerande fakta, som motbevisar Donald Trumps ofattbart ignoranta uttalande 2012 om att ”den globala uppvärmningen är ett begrepp som uppfunnits av kineserna för att göra USA:s tillverkningsindustri icke konkurrenskraftig”.
Den globala temperaturen har, enligt World Meterological Organization, redan ökat med 1,2 °C över förindustriell nivå, snubblande nära den maxgräns på 1,5 °C som Paris­avtalet hade ambitionen att stanna vid. I Arktis har temperaturen redan ökat med 3,5 °C, enligt National Oceanic and Atmospheric Administration. Därmed accelererar redan nu farligt självförstärkande mekanismer som att ett betydligt mindre istäcke accelererar havens uppvärmning och läckage av den potenta växthusgasen metan.
För socialister gäller det att förstå och sprida innebörden av de beräkningar som visar hur liten den återstående kolbudget är som kan hejda den globala uppvärmningen under 1,5-2 °C och hindra apokalyptiska konsekvenser. Då måste 33 procent av alla redan idag kända reserver av olja, 50 procent av all naturgas och 80 procent av all kol stanna i marken.
Detta innebär en enorm utmaning för alla världens oljebolag, banker och pensionsfonder, vars aktievärden bygger på dessa reserver, men som ändå har misslyckats kapitalt med att visa upp några lönsamma tekniker som kan fånga upp och begrava deras utsläpp av koldioxid.
Det innebär dessutom att alla samhällen på kort tid måste investera massivt och maximalt energisnålt för att göras hållbara, vilket bara kan ske med en demokratisk och socialistisk planering som inte är förenlig med kapitalistiska vinstintressen. Eller som den brittiske klimatpofessorn Kevin Anderson uttryckte det redan 2013: ”I dag, efter två årtionden av bluff och lögner, kräver den återstående 2 °C-budgeten revolutionära förändringar av den politiska och ekonomiska hegemonin”. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!