Trumps krig för kol och olja

2017-07-05 17:54:36
I veckan kommer USA:s president Donald Trump till Europa för att bland annat delta på G20-mötet i tyska Hamburg.

I G20 ingår 19 länder plus EU. Medlemmarna i G20 står för över 80 procent av världens BNP och nästan två tredjedelar av världens befolkning. Trump ska också besöka Polen och Frankrike och kanske även Storbritannien. Men Trump tycks inte vilja komma till Storbritannien eftersom han sagt till premiärminister Theresa May att han inte kommer om det blir demonstrationer och andra protester, vilket är givet.
Men åter till G20-mötet. Förutom Trump deltar även Turkiets diktatoriske president Recep Tayyip Erdoğan, Rysslands nya tsar Vladimir Putin och Kinas “kärnledare” Xi Jinping som förutom att han bär titeln president också har utsett sig själv till landets överbefälhavare. Vem som är värst i det sällskapet är omöjligt att svara på.
I vilket fall började protesterna mot topparnas möte i Hamburg redan dagarna innan mötet började. När Trump & Co anländer väntas tiotusentals gå ut på gatorna för att protestera mot ledarna för den dödliga kapitalismen.
G20-mötets tema är ”Att bygga en sammanlänkad värld”, vilket bara kan beskrivas som ett utslag av omedveten galghumor i en tid när de så kallade länkarna brister en efter en och fler än Trump vill göra sitt land ”stort igen” med hjälp av ökade militärutgifter och handelshinder.

Vad gäller oberäknelighet och ytterlighet är det dock få som kan mäta sig med Trumpadministrationen. Tankesmedjan Stratfor har säkert rätt när man hävdar att amerikanska myndigheter, delstater och städer samt bolag kommer att göra allt för att mildra effekterna av Trumps extremism, särskilt vad gäller handel och klimatet. Men, tillägger Stratfor, ”Trumpadministrationen kommer ändå att skapa så mycket osäkerhet i världen att man driver sina partners till att fatta egenmäktiga beslut som syftar till att först och främst se om det egna huset”. Det vill säga: vad som nu håller på att byggas är en avlänkad värld.
I förra veckan beordrade Trump att alla regleringar som omgärdat den amerikanska kolindustrin skulle tas bort. Under Trump har de amerikanska kolgruvornas produktion stadigt ökat. Även i Indien och Kina, som tillsammans med USA är världens största kolkonsumenter, tycks kolet vara på uppgång, enligt nya svarta siffror.
”Kriget mot kolet” är över, säger Trump. Svaret kan bara bli: Upptrappat krig mot Trump och världens alla olje- och kolkramare. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!