Tuffare bedömning för sjukpenning slår hårt mot de sjuka

2018-11-07 11:35:51

foto: Försäkringskassan
Allt fler sjuka nekas sjukpenning.

Försäkringskassan har blivit hårdare när de bedömer vilka som ska få sjukpenning. Regeringen eftersträvar att ingen ska vara sjuk mer än nio dagar på ett år. Många nya regler, för Försäkringskassan, har lett till att de tillbringar mer tid till papper, än att möta och prata med personen ifråga.

Det arbetssättet kritiseras av många läkare och forskare. Sjukpenningslagen är en rättighetslag och ska styra vem som får sjukpenning. Lagen har inte ändrats.
Det handlar om personer som är sjuka, som har sjukintyg av läkare som beskriver deras sjukdom. Men de får ändå inte sin sjukpenning godkänd, eftersom Försäkringskassan nu tycks hitta arbetsförmåga hos personer som tidigare har varit sjukskrivna. Tuffare bedömningar hänger självklart ihop med regeringens mål att minska antalet sjukskrivna.

Uppdraget att minska antalet sjukskrivna fick Försäkringskassan av regeringen hösten 2015. Efter det har man nekat ansökningar, trots läkarintyg, och avslagen har tredubblats. Om man är multisjuk, alltså har flera åkommor, och nekas sjukpenning av Försäkringskassan är det svårt att få en anställning hos någon arbetsgivare. De flesta arbetsgivare vill anställa fullt arbetsföra personer.
– Försäkringskassan har uppfunnit en arbetsmarknad som inte finns, helt utan stress, tunga lyft och krav på prestation, sa en facklig företrädare inom IF Metall till Aftonbladet ifjol.
Lars-Åke Brattlund, chef för sjukförsäkringen hos Försäkringskassan, håller inte med om att myndigheten är tuffare mot sjukskrivna idag. Han menar att myndigheten har blivit bättre på sitt jobb.
Men Kjell Rautio, LO, skriver på LO-bloggen den 17 oktober: ”Genom att införa det siffersatta sjukpenningmålet i regleringsbrevet till FK förstärkte regeringen de negativa effekter och den otrygghet som borgarnas ’rehabiliteringskedja’ har skapat. Inspektionen för socialförsäkringen visar tydligt att FK:s tillämpning av lagstiftningen har förändrats till följd av den politiska styrningen. Lagen ger FK:s handläggare ett tolkningsutrymme. Det utrymmet har använts för att göra prövningen av rätten till sjukpenning strängare i syfte att uppfylla regeringens mål om att sänka sjukpenningtalet.”

Inspektionen för socialförsäkringen har i en rapport från i våras analyserat ökningen av avslag om fortsatt sjukpenning och granskat vilka faktorer som var utmärkande för de som fick sin sjukpenning indragen, alltså avslag på ansökan om fortsatt sjukpenning.
Enligt rapporten var ökningen av avslag störst i gruppen med psykiatriska diagnoser. Andelen avslag var större bland äldre, lågutbildade och utrikes födda än i andra grupper. Det fanns också stora geografiska skillnader: 2017 var avslagen fyra gånger vanligare i Norrbotten än i Östergötland när det gäller avslag efter sex månader.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!