Tummen ned för gravplats på Järvafältet

2010-08-25 17:01:14
681 personer protesterar mot planerna på att bygga en ny stor begravningsplats runt Granholmstoppen på Järvafältet.

I onsdags överlämnades en gemensam protestlista till kyrkogårdsförvaltningen av Mats Löf, som driver en populär diskgolfbana vid Granholms- toppen, och mig själv för nätverket Järvas framtid.
Den 10 september ska vinnaren i arkitekttävlingen utses. Inte mindre än 113 förslag har lämnats in på hur den 43 fotbollsplaner stora gravplatsen för 20 000 gravar ska se ut.

Att frågan om begravningsplatsen på ett av Järvafältets allra viktigaste friluftsområden inte ens tagits upp under den s k Järvadialogen är ännu ett exempel på vilken skendemokrati denna varit.
Protesten mot begravningsplatsen slogs upp stort i veckans nummer av de båda lokaltidningarna Mitt i Kista och Mitt i Tensta/Rinkeby. Det kan förhoppningsvis innebära att en debatt om lämpligheten kan starta.
Granholmstoppen och området kring detta är ett av Järvafältets allra viktigaste för friluftslivet, med utsikt över hela Järvaområdet. De joggare, promenerande, grillande, solande, glidflygande och frisbeekastande som jag själv träffar nästan dagligen på och runt Granholmstoppen kan inte tro sina öron när man berättar om planerna på en begravningsplats som kommer att sätta stopp för alla sådana aktiviteter i området.

Som också lokaltidningarna återgett har nätverket Järvas framtid, lika lite som Rättvisepartiet Socialisterna i området, något att invända mot behovet av en multikulturell begravningsplats. Vad protesten gäller är den vansinniga idén att inkräkta på en viktig del av friluftsområdet för 60 000 människor i stadsdelarna runt Järvafältet.
Det finns också ett fullgott alternativ som tidigare varit aktuellt, vid Hägerstalund invid Akalla, som med undantag för en motocrossbana inte alls har samma dignitet för ­friluftslivet i Järvaområdet.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!