Tunisien: Generalstrejk efter mordet på oppositionsledare

2013-02-13 12:41:07
TUNISIEN Den 8 februari begravdes den mördade ­oppositionsledaren Chokri Belaid. Hundratusentals gick ut på Tunis gator för att protestera mot det politiska mordet.
Samma dag lamslogs landet av den generalstrejk som UGTT (Tunisiens LO) utlyst mot det ökade våldet mot oppositionella i allmänhet och facken i synnerhet. Generalstrej­ken var den första som UGTT har organiserat sedan 1978.
Onsdagen den 6 februari sköts oppositionspolitikern Chokri Belaid till döds utanför hemmet i Tunis.
Chokri Belaid var ansedd oppositionspolitiker och advokat. Han var en av ledarna för Demokratiska patrioters parti, som har stort ­inflytande inom UGTT.
Omedelbart efter mordet utbröt  massprotester med krav på en ”ny revolution”.
Det bästa sättet att hedra den mördade Chokri Belaid är att än mer beslutsamt ta kamp för en fortsatt revolution. I slutändan kan endast en massmobilisering av arbetare och fattiga stoppa våldet och det ­stegrade förtrycket.
Ingen ska låta sig luras av att det styrande Ennahda sagt att man vill bilda en ny regering av teknokrater. Det är bara ett nytt försök att förhin­dra massorna från att själva välja den regering man vill ha.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!