Tunisien: Polisvåld och övergrepp mot kvinnor med skydd av staten

2012-10-24 12:16:47
Polisen och domstolarna i Tunisien gör sig rutinmässigt skyldiga till övergrepp, inte minst mot kvinnor. Den statsapparat som fanns under diktatorn Ben Ali har inte förändrats. Det visar denna rapport från en aktivist i Tunisien.

Den tunisiska polisens metoder är något som diskuteras dagligen i Tunisien. Denna diskussion har också nått ut över landets gränser efter avslöjandet nyligen om att en kvinna har våldtagits i september av två polismän som var i tjänst. Den våldtagna kvinnan har nu tillsammans med sin partner åtalats för ”oanständighet på en offentlig plats”, samtidigt som poliserna skyddas av inrikesministeriet. Därigenom har offret förvandlats till förövare.
Detta är något som ligger helt i linje med den patriarkala lagen ”awrah” som det styrande partiet Ennahda försöker införa. Denna lag innebär att kvinnan genom att exponera sig, genom sitt utseende och sina kläder påstås ”provocera” män och därmed är den som orsakar ”fitna” (ett ord som betyder både förförelse och uppvigling). Om en kvinna våldtas är det för att hon själv har försatt sig i en situation där hon riskerar att våldtas. Lagen skyddar alltså våldtäkstmän, som exempelvis de två poliserna vilka också skyddas av justitieministeriet och de berörda ministrarna.

Det finns en rad andra fall som på hur poliser utnyttjar och våldför sig på kvinnor.
Min mamma blev exempelvis angripen av två medlemmar av nationalgardet, en polisiär säkerhetsstyrka, som trängde in på Rahbtasjukhuset i Tunis där hon arbetar som vårdbiträde. Med våld tog de sig in på den kardiologiska ­avdelningen, som i vanliga fall är stängd för allmänheten. Efter att ha varit våldsamma mot en sjuksköterska greps de av den tjänstgörande läkaren och låstes in på polisstationen Bab Souikra.
Sjukhuspersonalen gjorde en anmälan och skickade med läkarintyg som dokumenterade deras skador. Men när personalen från sjukhuset hade gått, släpptes de båda poliserna utan att deras agerande ifrågasatts. Att de skulle arresteras var inte att tänka på. De greps först nästa dag efter att hela den kardiologiska avdelningen gått ut i strejk och hälsoministeriet ingripit. Detta är ytterligare ett bevis på att ­reglerna för polisens och domstolarnas arbete inte följs och att lagen inte gäller på samma sätt för alla.

Varje dag kan vi se hur poliser missbrukar sina rättigheter, är inblandade i korruption och använder övervåld. De skyddar inte bara de rikas intressen, utan beter sig som de värsta brottslingarna i landet.
Den statliga förvaltningen har inte förändrats sedan Ben Ali störtades 2011. Samma övergrepp äger rum och offren är alltid de samma: arbetare, ungdomar, kvinnor, de folkliga massorna i vid bemärkelse.
Det är en situation där nya explosioner är nära förestående. Det har redan varit generalstrejker i Sidi Bouzid och Kasserine och demonstrationer och strejker i många städer och samhällen över hela landet. I detta läge är det dags att på nytt samlas till kollektiva aktioner av samma slag som arbetare och ungdomar runt om i världen använder sig av.

socialistworld.net

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!