Tunisiens revolution får diktaturerna att darra

2011-01-21 13:36:23
Läget är helt förändrat i Tunisien, sedan en nordafrikansk intifada utan islamistiska paroller har tvingat diktatorn Ben Ali att fly landet.

Runt om i hela Nordafrika och Mellanöstern skyndar sig nu andra EU- och USA-stödda diktaturer att lova sänkta matpriser och annat för att för- söka avvärja en spridning av revolutionen.
I Tunisien fortsätter kampen mot den nya övergångsregeringen. Denna lovar frihet åt politiska fångar, sänkta matpriser, yttrandefrihet och fria val inom sex månader, samtidigt som den för att ”säkra ordningen” velat behålla den gamla regimens ministrar på alla nyckelposter – med några ”oppositionsledare” som dekoration. Under trycket av nya gatuprotester har dock flera av dessa redan hoppat av.

Vad vi hittills har sett är bara den första, om än så spektakulärt segerrika, ronden i en fortsatt kamp som kommer att få enorm betydelse i hela regionen.
Inom EU, särskilt i Frankrike, och till och med inom den socialdemokratiska Socialistinternationalen, där Ben Alis parti RCD är medlem, paras nu skammens rodnad med en oro för fördjupad radikalisering.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!