Tunnel bästa vägalternativet för trafik och miljö

2007-11-21 15:59:42
Trafiken på Västra Esplanaden måste minska. Både E4 och E 12 går idag längs Esplanaden i centrum och vidare över Tegsbron. Bilköer är en vanlig syn. Det är här utsläppen är värst. Nya trafiklösningar måste till. Frågan är vilka?

• NEJ TILL KOLBÄCKSLEDEN SOM NY E4
En lösning som förespråkas av främst s, m, fp och kd är att Kolbäcksleden blir en ny fyrfilig E4.
Detta innebär att mer trafik – med höjda hastigheter – leds genom Umeås allra mest tätbefolkade områden. Vägen går även förbi Nydala – ett av Umeås viktigaste rekreationsområden. Vägen kommer inte betyda någon större förbättring på V:a Esplanaden, enligt Vägverkets utredning.

• VÄSTRA LÄNKEN MINSKAR INTE TRAFIKEN
De flesta partier vill även bygga Västra Länken. Den innebär bl a en 650 meter lång bro över älven, som utgör ett stort ingrepp i landskapsbilden då den ska vila på 42 meter höga pelare! Vägen kommer inte att minska trafiken på V:a Esplanaden jämfört med idag.

• CENTRUMTUNNEL – BÄST FÖR MILJÖ OCH TRAFIK
Den enda lösning som verkligen skulle minska antalet fordon på Västra Esplanaden är, enligt Vägverket, en tunnel under Esplanaden. En s k centrumtunnel innebär stora vinster, både för miljö och framkomlighet. Trafiken slipper de många stopp som idag orsakas av rödljusen, vilket minskar mängden avgaser avsevärt. De avgaser som ändå släpps ut i tunneln under Esplanaden kan renas med hjälp av skorstenar och filter.
Sett från Tegsidan leds trafiken ned under V:a Esplanaden, i höjd med Thulehuset och kommer upp vid Maxgrillen, eller längre norrut. Den trafik som ska in till centrala Umeå kör vid sidan om tunnelns mynning, genom en rondell.
Nackdelen med tunneln är störningarna under byggtiden. Med tanke på vinsterna, för miljö och framkomlighet, anser vi att priset är värt att betala.
Centrumtunneln är ett bärande inslag i vår trafiklösning.
Rättvisepartiet Socialisterna stödjer även bygget av Norra länken. Vägen öppnar I 20-skogen för bebyggelse och underlättar för tung trafik från Vännäsvägen att nå den nya godsbangården.

NEJ TILL P-HUS under Rådhusesplanaden!


År 2006 godkände fullmäktige att ett p-garage med 330 platser skulle byggas i Umeås absoluta centrum, under Rådhusesplanaden!
Mot bakgrund av behovet av att minska luftföroreningarna var beslutet helt orimligt. Det öppnade för ännu fler bilar i centrum.
Bakom beslutet låg dock köpmännens krav på att kunna konkurrera med Strömpilen och OBS-Ersboda – genom fler p-platser.
Köpmännens intressen fick gå före miljöns.
Bygget av p-garaget innebär även att Rådhusesplanaden kommer att förvandlas till ett dike under 2-3 års tid.
De som drev igenom beslutet var sossarna, moderaterna och vänsterpartiet! Kostnaden beräknas bli uppåt 140 miljoner kronor. För de som vill satsa på miljön finns det bättre användning av pengarna!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!