Tusentals demonstrerade på 8 mars

2015-03-11 13:14:36


4 000 demonstrerade i Göteborg.

Uppemot 5 000 marscherade i Stockholm.

Förvisso fanns det gynnsamma objektiva förutsättningar, som att det var den första riktiga vårdagen samt att den 8 mars i år inträffade på en söndag, men det var ändock en imponerande uppslutning. Det är också kul att det var många yngre som demonstrerade. Årets paroll i Stockholm var ”Organisera dig – kräv din rätt”. Det håller Rättvisepartiet Socialisterna (RS) med om – att organisera sig i kampen är en av de absoluta nödvändigheterna för att bekämpa kvinnoförtrycket. Många visade också ett intresse för RS bokbord under demonstrationen, där flera köpte knappar och Offensiv.
När demonstrationen sedan tågade från Södermalmstorg till Medborgarplatsen skanderades det talkörer som ”Vad ska vi göra? Krossa sexismen”, ”Halva makten, hela lönen! Hela lönen, hela tiden!” och ”Kampen fortsätter – sexismen ska krossas!”. RS organiserar kamp mot kvinnoförtryck, sexism och könsmaktsordningen året om.
Kampen mot nedskärningar och privatiseringar är i allra högsta grad en viktig del av kvinnokamp, eftersom det främst är kvinnor som drabbas av den nyliberala politiken.
Vårdkrisen är blott ett av flera exempel på detta.
Nu krävs det att årets paroll verkställs i praktiken – att kamp organiseras för rättvisa och socialism. Kampen för kvinnors rättigheter måste föras varje dag och inte bara pratas om en gång om året. ■


”Otrolig uppslutning” i Malmö

Internationella kvinnodagen i Malmö fick en otrolig uppslutning. Trots fler än en demonstration att välja på samlades omkring 2 300 personer på Gustav Adolfs torg denna soliga söndag.

Tusentals hade samlats för att fira segrarna i den feministiska kampen, men även för att demonstrera mot de orättvisor och förtryck som fortgår.
Manifestationen startade på Gustav Adolfs torg med tal, för att sedan tåga genom Malmös gator till Folkets park för ytterligare tal, musik och avslutning.
Demonstrationen och talarna hade, fokus på en feministisk omfördelningspolitik och kvinnors rätt till sina egna kroppar.

Nazistattacken för ett år sedan i samband med Internationella kvinnodagen när Showan Shattak var nära att mördas har inte tystat Malmö. Parollen ”Kämpa Malmö” är viktigare nu än någonsin och förra årets händelser var en viktig anledning till den stora uppslutningen. ■


Demo och fest i Borås

I Borås samlade RS tillsammans med flera andra organisationer till aktiviteter under lördagen den 7 mars.
Först hölls en demonstration på Stora torget och senare en stadsdelsfest med 150 deltagare. RS:aren Minela Mahmutovic (bilden) talade på båda tillställningarna och betonade bland annat behovet av en klassmedveten feminism. ■


Ingen kvinnokamp utan klasskamp

4 000 personer samlades på Götaplatsen i Göteborg på 8 mars.

Det var 8 marskommittén, som Rättvisepartiet Socialisterna är en del av, som återigen arrangerade en lyckad demonstration. Med talkörer för bland annat sex timmars arbetsdag och ”Ingen kvinnokamp utan klasskamp” gick demonstrationen från Götaplatsen till Gustav Adolfs torg.
Demonstrationen innehöll därefter tal, slagverksorkester, körer och spoken words. Ett uttalande från 8 mars-kommittén mot ett förlängt avtal med Saudiarabien antogs av deltagarna.
Det var tydligt hur 8 mars inte är en dag för firande. Istället uppmanades det till fortsatt kamp och internationell solidaritet med de utmaningar som vi står inför idag. ■


”Det handlar om pengar och makt”

I Luleå anordnade Rättvisepartiet Socialisterna och Studenter mot rasism, tillsammans med FI, V, MP och Djurens rätt, en manifestation den 7 mars.

Deltagarna samlades framför Gula paviljongen på Storgatan i Luleå för att lyssna på talare från de olika organisationerna.
Marielle Alvdal från Feministiskt initiativ talade om hur kvinnor värderas lägre i samhället och att kvinnor har ett sämre utgångsläge än männen.
– Alla säger sig vara för jämställdhet. Men men när det kommer till det konkreta då är inte alla för det, för då handlar jämställdhet om makt och pengar sa Jonas Brännberg från Rättvisepartiet Socialisterna och betonade vikten av kamp och organisering för kvinnors rättigheter. ■

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!