Tusentals för BB i Ö-vik

2015-09-30 10:19:48

foto: Stefan Lundqvist
Flera tusen samlades i Ö-vik för att protestera mot Västernorrlands läns landstings sparplaner på vården i Ö-vik och Sollefteå.

Vi som samlades för att demonstrera mot nedläggningen av BB och vårdnedskärningar i Ö-vik söndagen den 27 september kunde glatt konstatera att det blev en stor uppslutning på parkeringen vid Fjällräven Center (MODO Hockeys hemmaarena). Det var flera tusen demonstranter som sedan gick genom Ö-vik för att samlas på torget där tal hölls.

Veckan innan hade föregåtts av livliga diskussioner i framför allt de facebookgrupper som har bildats både till stöd för Ö-viks BB liksom den för försvaret av Sollefteå sjukhus.

Dagarna innan demonstrationen skulle hållas hade Socialdemokraterna, som  styr Västernorrlands läns landsting, tillsammans med V och MP lagt fram en ”insatsplan” som innebär att Ö-viks BB, barnsjukvård och kvinnoklinik räddas, men att BB i Sollefteå läggs ner tillsammans med all akut och planerad operationsverksamhet. Detta förslag splittrade givetvis sossarna i länet.

Demonstrationen samlade klart över tusen deltagare. Det var positivt att se att många närvarande var medvetna om att vi inte ska låta oss spelas ut mot varandra. Ett stort gäng kom även från Sollefteå. 

– Vi är en busslast samt några bilgäng från Sollefteå, berättade Christina och Bertil Nordin.
Det är viktigt att vården blir kvar i både Ö-vik och Sollefteå, menade de. Trots att det var engagerade privatpersoner som hade startat och kampanjat för demonstrationen kom den tyvärr att domineras av proffspolitiker. 

På talarlistan var landstingspolitiker, kommunpolitiker och representanter från näringslivet i Ö-vik. Landstingspolitikern Elvy Söderström (S) började tala och höll ett långt politikertal där hon ville ge sken av att vara ansvarsfull och försvara behovet av neddragningar. Hon lät som Göran Persson på 1990-talet. 

Centerns Roger Byström gladdes över sossarnas inriktning om att bevara BB i Ö-vik. Han gjorde även ett billigt populistiskt utspel om att det borde skäras ned mer i Sundsvall. Tack och lov var det inte bara politiker som pratade, även om de dominerade. En barnmorska talade också, liksom Marcus Ödebygd som är pappa till ett multisjukt barn. När landstingledningen genomförde stora vårdnedskärningar åren 2008-2009 var jag själv med och arrangerade flera protester mot landstinget. Då resonerade vi precis tvärtom och stoppade snarare nedskärningspolitikerna från att tala. När vi själva samlar ihop pengar och tar oss tid att arrangera något ska det vara vi vårdanställda, patienter och allmänhet som ska få säga sitt – vi som drabbas av nedskärningarna. 

Det finns inga större skillnader mellan de politiska partierna eller enskilda politiker som sitter i landstinget. Ingen går emot sparkravet. De tävlar om olika sätt att skära ned samt om olika mycket i skattehöjning. Sossarna vill höja skatten 70 öre och Vänsterpartiets Göran Wåhlstedt, som talade i söndags, menade att skatten behöver höjas med en krona. Men skattehöjningar är ingen bra lösning. Den drabbar oss vanliga löntagare. Nu gäller det att hålla trycket uppe för att stoppa nedskärningarna och rädda vården i Ö-vik och Sollefteå.

Pengarna behöver tas där de finns: Hos storföretag och banker. Det finns resurser till en bra vård till alla, men pengarna ligger i fel fickor. Dessutom satsar politikerna på helt fel saker. Alla riksdagspartier har nu satsat många miljarder kronor på att rusta upp militären, men de är inte beredda att ge pengar för att rädda vården.  

Dagen efter demonstrationen blev landstingsrådet Elisabeth Strömqvist (S) hårt pressad på den socialdemokratiska arbetarekommunens  möte i Sollefteå. En deltagare på mötet sade till SVT Västernorrland att Strömqvist svamlar och begår ett ”kollektivt självmord” på Socialdemokraterna i Sollefteå  om hon tar beslutet att lägga ned sjukhuset. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!