Tusentals slöt upp med lärarfacken i Göteborg

2012-09-21 08:08:54
Flera tusen lärare samlades på den gemensamt utlysta demonstration med Lärarförbundet och och Lärarnas Riksförbund i Göteborg på torsdagskvällen. Högre löner var det gemensamma slagordet.

Götaplatsen fylldes snabbt och demonstrationståget slingrade sig upp för tvärgatorna för att få plats vid uppställningen. Det var beslutsamma lärare som demonstrerade för högre lärarlöner.
Det var en syn att skåda att så många tog sig till demonstrationen trots regn och att protesten sammankallats med kort varsel.
När tåget väl marscherade ner mot Gustav Adolfs torg stod trafiken längs med Avenyn stilla en längre stund lamslagen av demonstranternas stora antal.

Talkörerna ekade “Vad vill vi ha – högre lön”, “Lönekrav från Göteborg, till Björklund och Borg, till Björklund och Borg”.
Kritik riktades också mot regeringen då vissa lärare gjorde en egen version av de officiella talkörerna “Lönekrav från Göteborg, bort med Reinfeldt bort med Borg”.
När täten av demonstrationståget nådde Bältesspännarparken hade de sista ännu inte lämnat Götaplatsen. Det var en mäktig styrkeuppvisning för Göteborgs lärare.

Väl på Gustav Adolfs torg så spelade gruppen Leche Burre. Sångaren Jorge Alcaide greppar micken.
– Jag flydde från diktatur till Sverige i hopp om frihet och demokrati. Men hur sköts demokratin idag? Detta är en protestsång till “demokratin”.
Och refrängen gav en kraftig känga till systemet. “Varför är alla så stolta över vår demokrati, finns det någon vi kan nämna inom dagens politik som har drömmar att förändra någonting”.
Därefter talade ordförande i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund och gång på gång avbröts de av publikens rop på “strejk, strejk”.

– Vi vill med den här demonstrationen visa att vi står enade i avtalsrörelsen och tar steg mot 10 000 kronor mer i månaden, sa Eva Holmén, ordförande för Lärarförbundet i Göteborg och möttes av jubel.
Talarna tog sedan upp Sveriges lärarbrist, den låga lönen i jämförelse med andra länder och att en tredjedel av alla lärare i Göteborg är över 55 år.
Detta samtidigt som väldigt få utbildar sig till lärare i dagsläget.

När Eva Holmén nämnde att ”det kan bli konflikt” så ekade jubelropet över torget. Att säga att lärarna är redo för strid är nog en underdrift.
Rättvisepartiet Socialisterna deltog i demonstrationen och ger sitt fulla stöd till kraven på högre lön och bättre arbetsvillkor för lärarna.
Robert Bielecki
Kristofer Lundberg

Läs intervjuer med fackligt aktiva lärare på RS Göteborgs hemsida:
"Strejkviljan är hög"
"Medlemmarna får inte svikas"

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!