Två-årigt löneavtal på Scania

2007-06-27 12:31:07
IF Metall inom Scania har slutit ett tvåårigt avtal. Avtalet innebär en lönehöjning med ca 8 procent plus två engångsbelopp på 5 000 kronor vardera. Hela lönehöjningen gäller från 1 juli i år. Engångsbeloppen betalas ut i juli, dels i år och dels nästa år.

Då avtalsstarten är 1 april betalas även en retroaktiv engångssumma på 5 000 kronor ut till julilönen i år. Avtalet gäller för ca 7 000 metallare på bl a Scania i Södertälje, Luleå, Oskarshamn, Falun samt Sibhult.

”Vi är inte nöjda”

Offensiv har pratat med Kjell Wallin, klubbordförande för Metall på Scania Södertälje.
– Vi är inte nöjda, utan hade helst sett högre nivåer på lönehöjningarna, menar Wallin. Samtidigt upplevde vi att de allra flesta medlemmar ansåg att vi borde skriva på.

Det har tidigare genomförts medlemsomröstningar om avtalet, men inte den här gången. Varför?
– Vi i klubben upplevde det som att minst 80 procent av medlemmarna tyckte att avtalet var OK, förklarar Wallin. En omröstning tar en vecka att genomföra då vi har skiftgång, och när då många ville ha pengarna till semestern tyckte vi att det inte behövdes en omröstning den här gången. Det har dock funnits de som ville ha en omröstning, bland annat monteringen i Oskarshamn.
– Vi fick också signaler att metallarna i Falun och Sibhult tyckte det var en fördel med det här tvååriga avtalet. Avtalet var gynnsamt för dem, då anläggningarna ska avvecklas.

Varför blev det den här konstruktionen med engångsbelopp?
– En orsak var att vi inte var nöjda med förra tvåårsavtalet, menar Wallin. Företaget var angelägna om att få ett tvåårigt avtal och var därför beredda att betala. Företaget har också stora vinster, och aktieägarna har fått en hel del. De tyckte väl att vi också skulle ha vår del.

Frank Pettersson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!