Tvångsförvalta Bovistas lägenheter i Bergsjön

2012-04-04 15:18:48
Under flera år har Bovista, som förvaltar drygt 500 lägenheter i Bergsjön, Göteborg, blivit hårt kritiserat. Redan under 2007 blev det uppmärksammat att ett flertal lägenheter haft stora problem med fukt- och mögelskador – problem som än idag kvarstår.

Familjen Farag, en av de många drabbade i området, tog själva kontakt med Offensiv och beskriver en mardrömsliknande situation:
– Samtliga av mina fyra barn har problem med svår astma. Vi har till och med ett läkarintyg på detta, säger Gihan Farag.
Familjen har bott i Bergsjön i snart tio år och beskriver att det sedan flytten till lägenheten funnits uppenbara problem som Bovista har ignorerat.
– Bovista har under flera år lovat att ordna flera av problemen, men det har i slutändan ändå inte blivit fixat. Vid ett tillfälle lovade Bovista att åtgärda problem, men efter ett tag förnekade de att de lovat det. När repre­sentanten från Hyresgästföre­ningen till och med bevittnat löftet, kallades han för lögnare!

När klagomål kommit till Bovista, har de vid ett flertal tillfällen uppmanat folk att flytta istället för att tillgodose de behov som finns.
Detta är ett resultat av den bostadsmarknad som finns i Sverige. Privata hyresvärdar har råd med denna arroganta nonchalans mot sina hyresgäster. De vet att det är extremt svårt att få en lägenhet idag och skulle kunna få nya hyresgäster väldigt snabbt, då det i genomsnitt finns 800 sökande per lägenhet i Göteborg.
Under en rundtur visar Gihan och hennes familj hur lägenheten har flera problem som behöver åtgärdas. Bland annat finns det stora sprickor i golvet och tapeter som har flagnat. Toalettens väggar har familjen själv målat om, efter att Bovista vägrat att göra detta och toalettstolen läcker smutsigt vatten varje gång man spolar. Bovista uppger till familjen att detta ska åtgärdas först 2015.
Gihan betonar under intervjun  att Bergsjön som förort har väldigt dåliga sociala förhållanden – bland annat med försämringarna på skola och dagis. Lek­platsernas sand är smutsig och gågatorna städas inte.
– Det krävs att vi inte bara protesterar mot Bovista, utan mot hela den sorts linje som politiker och företag har mot Bergsjön. Det är inte konstigt att det blir o­roligt på gatorna, framförallt bland unga, när folk lever i misär och utsätts för den här attityden, berättar Gihan.

Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för:
  • Kommunal tvångsförvaltning av Bovistas bostäder.
  • Förstatliga byggbolagen och bankerna.
  • Renovering och upprustning av bostäderna på hyresgästernas villkor.
  • Klimatanpassa bostäderna.
  • Bostad åt alla.
  • Sänk hyrorna, bygg billiga hyresrätter.
  • För en kämpande hyresgästförening.

Linnéa Wallberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!