Tvärstopp även i Norrbotten

2008-12-10 14:23:02
Talet om att Norrbotten kommer att klara sig bra i krisen har tystnat. Nu väntar en kamp för jobben, lika akut i Norrbotten som i övriga landet.

I oktober låg arbetslösheten i Norrbotten på 3,5 procent. En unik situation, eftersom det var en procent läg- re än riksgenomsnittet. Den speciella högkonjunkturen i norra Sverige har varit kopplad till den globala råvaruboomen, men nu rasar efterfrågan och priserna på råvaror faller.
LKAB har beslutat att stänga tre pelletsverk i flera månader. 250 visstidsanställda får gå och hos underleverantörerna blir det kris.
– Det kommer inte som någon nyhet. Däremot visste vi inte omfattningen av beslutet, säger Thomas Nilsson, Gruvfyrans ordförande.
I Luleå har Gestamp Hardtech varslat 100 och i måndags kom SSAB:s massiva varsel. Ferruform, underlevarantör till Scania, stänger fabriken i en månad och där hotar nästa kris.

I Norrbotten finns dessutom en extra dimension på krisen som bland annat visas av hotet mot Plannja: Att företag tar chansen att centralisera produktionen och flytta söderut.
  • Dra tillbaka varslen. Minst två års rådrum.
  • Betald kompetensutveckling och stöd till dem som vill studera vidare.
  • Kortare arbetstid med full lön.
  • Generösa avtalspensioner eller avgångsvederlag.
  • Öppna räkenskapsböckerna – vart har vinsterna tagit vägen?
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!