Tvätteriavtalet: ”På tok för lite”

2007-06-27 12:28:05
Avtalet för de 1 200 tvätteriarbetare är nu klart.
Hur har det gått?
– Ja på det kan man ge flera svar, säger Arne Bredberg, fackklubbens ordförande på Berendsens tvätteri i Angered, Göteborg.

– Vårt avtal ligger på samma nivå som Handels, Hotell och Restaurang, Kommunal och de andra, i snitt 820 kronor. Som nivå skulle många säga att det är hyfsat men som låglönesatsning är det på tok för lite speciellt i förhållande till att man talat så mycket om de lågavlönade, men vi kunde inte gå längre, säger Arne Bredberg.
Han har tidigare framhållit att det varit ett problem att de varit uppbundna till industriavtalet och det är en kritik han fortfarande lyfter fram.
– Förhandlingsdelegationen skrev på för att det inte gick att gå längre, men det var stor tvekan. Vi är drabbade av begränsningar vi inte kan påverka som görs av det centrala avtalet och talet om normerade avtal. Vi gjorde bedömningen att det inte gick att gå längre, då vi inte hade tillgång till stridsåtgärd för att gå högre än det centrala avtalet, menarArne Bredberg.

Kunde inte komma längre

Redan i höstas debatterades tvätteriavtalet. Som Offensiv skrivit så hänvisade IF Metall till tvätteriarbetarna när förbundet sa nej till jämställdhetspotten och i stället sa sig vilja satsa på kraftiga höjningar av lägstalönerna.
Arne Bredberg var inte alls nöjd med den uppgörelsen. Han tillsammans med andra har skickat en protestskrivelse till IF Metalls förbundsstyrelse.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!