Tveksamma metoder vanligt vid ombildningar

2008-02-20 12:37:13
Nyligen vann nej-sidan en seger i Bredäng och stoppade ombildningen till bostadsrätt vid köpestämman. Nu har en ny köpestämma hållits och ja-sidan vann med tveksamma metoder.

På Rönnbärsgården i Dalen har bostadsrättsföreningen lämnat in en intresseanmälan, trots majoritetens uttryckliga motstånd.
Även i landet som helhet visar en stor undersökning på att de flesta är emot ombildningar.
Att ja-sidan vid en köpestämma inte får ihop de 67 procent som krävs för att en hyresfastighet ska bli bostadsrätter innebär inte att ombildningen är stoppad. Så länge som offerten gäller, totalt i sex månader, kan bostadsrättsföreningen (brf) anordna köpestämma på köpestämma.
– Kalkylerna vi har fått bygger på att alla i huset ska köpa sina lägenheter. Mer realistiska kalkyler har man hittills inte presenterat. Under 67 procent har skrivit på intresseanmälan, berättar Kristoffer Ekman från Bromma, som även är medlem i Rädda Hyresrätten.

Nya köpestämmor

Då jag frågade brf:s ombildningskonsult Sören Birkeland från advokatbyrån Carler AB om ett nej på en köpestämma blir slutpunkten för det här, svarade han ”Nej, får vi bara 51 procent kan vi sätta oss i förhandlingar med värden igen, vi kan ha köpestämma varje vecka om vi vill”.
En andra köpestämma är vad som drabbade hyresgästerna i Bredäng, Ålgrytebacken. Denna gång röstade 81 ja, 79 hade räckt. Det anmärkningsvärda var att hela 31 röster var fullmakter. Brf-styrelsen delade ut fullmakterna på köpestämman till ja-sägare som därmed fick två röster var, trots att många av de som lämnat fullmakter var kända som nej-sägare. Det är viktigt att de som vill stoppa ombildningar informerar alla hyresgäster om att man röstar nej genom att helt enkelt inte gå på stämman, man ska inte lämna in någon fullmakt.
På den gård där jag själv bor, Rönnbärsgården i Dalen, har vi genom dörrknackning samlat in namnunderskrifter mot ombildning från över 50 procent på gården.

Kör över majoriteten

Under ett helt år kunde inte brf-en få ihop de 40 procent som krävs för intresseanmälan. Men nu har de, p g a omflyttningar fått ihop 41,5 procent.
Nu måste alla på gården gå igenom hela den uppslitande processen med värderingar, konsulter, bankkontakter, köpestämma, dålig grannsämja och indraget underhåll, allt för att en grupp kör över majoriteten.
Inte heller bland befolkningen som helhet finns det stöd för högerns utförsäljningar. Synovate har gjort en undersökning där 3 791 personer svarat. 47 procent är emot att kommunerna säljer ut hela eller delar av allmännyttan till bostadsrättsföreningar, 32 procent är för. Av de som bor i hyresrätt som tillfrågats var 55 procent emot och 27 procent för. Nu reses krav på folkomröstning bland aktiva inom hyresgästföreningen. Men det vore riskabelt att förlita sig på att det skulle räcka då, högern ändå är beredd att köra över opinionen.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!