Tvingas jobba gratis efter privatisering

2013-06-12 09:44:43
”Ewa kunde jobba 12 timmar på en dag, men bara få betalt för 7. Det privata hemtjänstföreta­get betalade ingen lön för tiden som det tog att flytta sig mellan kunderna. Stockholms kommuner betalar så dåligt att det är svårt att ha schyssta villkor för personalen i den privata hemtjänsten. I Sollentuna tvingas anställda jobba gratis med politikernas goda minne.”

Detta är bara ett par exempel från den granskning av den privata hemtjänsten i Stockholms län som Kommunalarbetaren har gjort.
Privatisering är lönedumpning och påtvingat gratisarbete.

Sanna Tefke (RS), som jobbar inom Stockholms privatiserade hemtjänst, fackligt förtroendevald i Kommunal och aktiv i Folkkampanjen för gemensam välfärd berättar för Offensiv:
– På en vanlig veckodag ligger snittet på antal ärenden i innerstan generellt kring 12-15 besök, oftast med minst
en serviceinsats som dusch, handling, promenad och/eller städning som tar längre tid. Det varierar helt på vilken typ av ärenden man har. På kvällar och helger är ärendena fler eftersom inga servi­ceinsatser normalt utförs. Vi såg på SVT om kvällspersonal i Uppsala som hade hela 26 besök på en kväll. Det är helt absurt!

– Resurserna till äldreomsorgen har minskat mer och mer de senaste decennierna. Mycket makt ligger hos biståndshandläggarna, som beviljar hur mycket tid de äldre ska få. Och den tiden blir mindre och mindre eftersom de måste ta hänsyn till budget och inte bara behov.
– Privatiseringarna har pressat detta ytterligare, för att göra vinst på den fasta summa skattepengar företagen får behöver de spara någonstans. Man låter bli att ta in vikarier och delar ut ärenden på övriga och pressar scheman, sämre löner och villkor, inga kollektivavtal och oftast inga ordentliga lokaler för personalen.
– Min åsikt är att den skattefinansierade välfärden ska drivas i offentlig regi, privata företag ska inte kunna göra vinster på vård, skola, omsorg och LOVen [Lagen om valfrihet] ska bort. Så länge som vi tillåter vinstdrivande företag i välfärden kommer de alltid hitta sätt att kringgå diverse regleringar. Såklart krävs också kraftigt utökade resurser till äldreomsorgen, för bättre villkor och bemanning.
Om man ska utgå från läget som det är bör non-profit råda. De privata företagens vinster ska återinvesteras i verksamheten och det ska vara transparens i ekonomin.

– Det ska inte heller vara möjligt att fiffla med räntesnurror som det görs idag. Sen är det även viktigt att ställa krav på kollektivavtal hos samtliga utförare för att de ska bli godkända, avslutar Sanna Tefke.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!