Tvingas leva som papperslös

2011-02-16 14:54:20
Gholamhossein Salehi Kolay flydde från Iran 1999 efter att ha deltagit i en studentdemonstration. På demonstrationen registrerades och identifierades han av säkerhetspolisen och det var på grund av deras repression han var tvungen att fly till Norge.

Hosseins politiska bana började 15 år tidigare, då han tillsammans med någ­ra kamrater bildade en universitetsbaserad grupp som delade ut flygblad och politisk propaganda mot regim­en.
På en demonstration 1984 blev han svårt misshandlad av polisen. Hossein fick en skallfraktur och skador i tinningloben, som gjorde att han hamnade i respirator och fick vårdas på sjukhus under två års tid.
Läkarundersökningar som har gjorts i Norge och Sverige antyder att de skador han ådrog sig vid misshandeln är anledningen till att han är döv på ena örat och lider av epilepsi.

Efter att ha fått avslag på sin asylansökan i Norge kom Hossein till Sverige 2002.
Hans ärende fick avslag i alla instanser och han fick gömma sig fram till 2005, då den tillfälliga lagen om flyktingamnesti gjorde att hans ären­de öppnades för en ny prövning.
Även denna gång fick han dock avslag. Hossein berättar för Offensiv om de stora brister i utredningen kring hans asylansökan.

– Myndigheterna visste inte ens vilken del av Iran jag kommer från. Man avslog mitt ärende för att jag inte har någon familj i Sverige och för att de menar att skälen till asyl inte är tillräckligt starka. Men jag är hotad till livet för min politiska verksamhet i Iran, och i Sverige och Norge.
Under sin tid i flykt har Hossein fortsatt sin politiska aktivitet – han har deltagit på demonstrationer till försvar av flyktingars rättigheter och mot rasism.
Trots att Hossein är avvisad lever han inte gömd.
Eftersom han inte har rätt att arbeta tvingas han emellertid att leva som en papperslös flykting utan möjlighet till inkomster, förutom det lilla bidrag som Migrationsverket delar ut. I övrigt måste han förlita sig på olika frivilligorganisationer för att överleva.
Historien om Gholamhossein Salehi Kolay är inte unik, utan snarare  bara toppen av isberget.
Kampen mot den inhumana sven­ska flyktingpolitiken är en politisk frå­ga.
Det är en fråga om kamp mot kapitalismens förtryck och den högerpolitik som tvingar människor att fly från krig, förföljelser, tortyr och avrättningar.

Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!