Tyskland: 100 000-tals demonstrerar mot rasism och islamofobi

2015-01-14 10:50:28
På flera tyska orter har  tiotusentals demonstrerat mot den rasistiska och extremt islamofobiska organisationen Pegida (Patriotiska européer mot islamiseringen av västerlandet).

I måndags kväll (den 12 januari) demonstrerade Pegida på nytt i Dresden. 25 000 personer deltog och marschen blev Pegidas hittills största. Men två dagar tidigare hade minst 35 000 demonstrerat i Dresden mot Pegida. I måndags var det nära 10 000 som deltog i de antirasistiska manifestationer som arrangerades mot Pegida som utanför Dresden i regel bara har kunnat samla ett par hundra personer.
I exempelvis huvudstaden Berlin stoppade uppemot 5 000 antirasister den skara på knappt 200 personer som marscherade med Bärgida (Pegidas avläggare i huvudstaden) i måndags. Totalt var det närmare 100 000 som demonstrerade mot Pegida i Tyskland den 12 januari och dagen efter följde nya stora antirasistiska manifestationer.

Hittills är det endast i Dresden, i delstaten Sachsen, som Pegida har kunnat samla större skaror.
Delstaten är den enda som styrs ensamt av kristdemokratiska CDU och här fick det högerextrema partiet Alternative für Deutschland (AfD) sin första ledamot i ett delstatsparlament, efter att ha fått nära 10 procent av rösterna i regionvalet i augusti i fjol.

Afd stödjer Pegida och vill att de förenas bakom en gemensam politisk plattform.
En av Pegidas ledare är också AfD-medlem. Ända fram till valet i fjol fanns nazistiska NDP representerad i Sachsens delstatsparlament.
Pegida har inte bara fått avläggare i andra delar av Tyskland. Även i andra europeiska länder gör högerextrema försök att bilda motsvarigheter till Pegida. Antirasistisk kamp är därför av yttersta vikt. ■