Tyskland mellan hat och solidaritet

2016-03-16 12:05:02




Under årets första månader har Tyskland blivit allt mer polariserat. På den ena sidan finns antirasism och flyktingsolidaritet. På den andra finns det rasistiska partiet Alternative für Deutschland (AfD) som har fått ett ökat stöd. Flera attentat mot asylboenden har ägt rum och särskilt i delar av östra Tyskland agerar AfD och nazistiska NPD utåtriktat.

Med hjälp av en video som spreds i sociala medier blev orten Clausnitz i delstaten Sachsen ökänd efter att uppemot 100 människor hade samlats för att stoppa en buss med flyktingar. Men mindre bekant är polisens bryska agerande mot de skrämda flyktingarna och att detta agerande försvarades av Sachsens polischef. Det ger en fingervisning om hur etablerade de flyktingfientliga idéerna har blivit.
Den 13 mars hölls val i tre delstater som visar hur stödet för det rasistiska AfD har vuxit.
I det östtyska Sachsen-Anhalt blev AfD det tredje största partiet. Socialdemokraterna SPD erhöll endast 10,6 procent och förbundskansler Angela Merkels parti, det kristdemokratiska, CDU gick tillbaka.
I delstaten Baden-Württemberg tappade SPD stort ner till 12,6 procent och CDU gjorde ett av sina sämsta val någonsin. Även här blev AfD det tredje största partiet, med 15,4 procent av rösterna och blev större än SPD. Största parti blev
De Gröna.

I Rheinland-Pfalz däremot kunde en liten ökning för SPD noteras, medan CDU backade. De Gröna blev delstatsvalets stora förlorare och blev slagna av AfD, som också här blev tredje största parti.
Paradoxalt har det ökade trycket från AfD, men även kraven från stora delar av etablissemanget på minskat flyktingmottagande, medfört att förbundskansler Angela Merkel framstår som en företrädare för en human flyktingspolitik.
Efter förlusten i helgens val kommer trycket inifrån på att Merkel ska strama åt flyktingpolitiken sannolikt att öka. Detta trots den försämring av asylrätten som regeringen beslutade om i februari och som innebär tidsbegränsade uppehållstillstånd och en avskaffad rätt till familjåterförening, vilket även ska gälla anhöriga till minderåriga barn med subsidiär flyktingsstatus. Med detta menas flyktingar som till exempel flyr från inbördeskrig. Även gränskontroller har införts. Dock får flyktingar fortfarande resa in i landet.
På grund av att Merkels kritiker i Tyskland, inkluderat i det egna partiet CDU och dess bayerska systerparti CSU, och andra regeringschefer inom EU har gått ännu längre åt höger anses Merkel av många stå på flyktingarnas sida.

Det finns motkrafter mot de rasistiska stämningarna. De senaste veckorna har flera stora antirasistiska demonstrationer genomförts mot bland annat rasistiska Pegida. Elever som ifjol genomförde flera skolstrejker för flyktingars rättigheter och mot rasism samlades i slutet av februari till aktionskonferens med deltagare från tolv städer.
Som svar på rasistiska AfD:s valframgångar planeras nu en elev- och studentstrejk till den 27 april. Denna ökade sociala spänning förstärker den politiska krisen och tidskriften Der Spiegel menade att helgens delstatsval kunde ses som ”slutet för den stabila republiken”.

Sozialistische Alternative (SAV, CWI i Tyskland) är med i många av de antirasistiska mobiliseringarna. I exempelvis Dresden har SAV:s medlemmar spelat en betydande roll i mobiliseringarna mot Pegidas och andra rasisters marscher. SAV har startat en kampanj för bra och billiga bostäder åt alla för att knyta ihop flyktingsolidariteten med sociala frågor, vilket har fått ett starkt gensvar.
Detta visade sig i kommunalvalet i Kassel den 6 mars. I Kassel  var SAV:s medlemmar, som också är med i Die Linke (Vänstern), med och ledde en antirasistisk valkampanj som hade en tydlig profil mot nedskärningar, osäkra jobb och för att bygga nya bostäder som vanliga människor har råd att bo i. För första gången fick Die Linke ett tvåsiffrigt röstresultat – över 10 procent i Kassel. Men polariseringen märktes av att AfD fick 12,2 procent i valet. Samtidigt gav det låga valdeltagande, där bara drygt 42 procent röstade, ett besked om omfattningen och djupet av misstron mot etablissemanget.

Tyvärr har ledningen i Die Linke siktet inställt på ett samregerande med SPD efter nästa val istället för att liera sig med de vänsterströmningar som finns i landet och vända sig till de som söker ett politiskt alternativ. Bara dagen innan de tre delstatsvalen sade en av Die Linkes ledare, Sarah Wagenknecht, att ”vi inte kan ta emot alla flyktingar”. Detta är en av förklaringarna till söndagens valfiasko för Die Linke, trots att partiet har haft alla möjligheter att profilera sig som ett oppositionsparti.
Som SAV säger är det avgörande att alla som vill kämpa för flyktingar och mot högerpolitiken organiserar sig. Det är därför som SAV mobiliserar till sin socialistiska helg i Berlin i påsk för att samla de som vill vara med att diskutera om hur och med vilket program som ett socialistiskt alternativ kan byggas.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!