Tyskland: Metallarbetarna kunde ha fått mer

2007-05-09 13:02:25
Den 4 maj träffades en löneuppgörelse mellan metallfacket IG Metall och arbetsgivarna Gesamtmetal.

Avtalet, som omfattar 3,4 miljoner anställda i elektro- och metallindustrin, ger en stegvis lönehöjning på totalt 5,8 procent. Avtalet gäller under 19 månader.
I juni höjs lönerna med 4,1 procent och ett år senare (juni 2008) med ytterligare 1,7 procent.
Dessutom utbetalas ett engångsbelopp under april och maj på 400 euro (3 700 kronor) per månad och nästa år utbetalas en så kallad ”konjunkturbonus” som ger totalt 0,7 procent.
Avtalet gäller för närvarande bara delstaten Baden-Würtemberg i sydöstra Tyskland men förväntas snart omfatta hela landet.
IG Metall hade krävt 6,5 procent och ett ettårigt avtal. Innan avtalet skrevs under hade 475 000 arbetare deltagit i varningsstrejker, vilka visat att det fanns förväntningar och en vilja att ta kamp.
Arbetsgivarna hade erbjudit 2,5 procents löneökning och framförallt pressat för flexibla konjunkturbonusar.
Dessutom ville de ha en varierande julbonus. Idag är julbonusen 70 procent, men arbetsfivarna vill att den skulle variera och vara mellan 40 och 70 procent av lönen, beroende på ekonomisk situation. Men det sa facket nej till.
Den tyska elektro- och metallindustrin är idag en vinstmaskin och kapacitetsutnyttjandet är rekordhöga 90 procent.
Arbetsgivarna är därför rädda för en metallstrejk, vilket facket borde ha kunnat utnyttja för att tvinga fram ett avtal som gett arbetarna en större andel av den växande kakan.
Katja Raetz

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!