”Mottaki mördare, Bildt hycklare”

2007-05-09 13:30:08

foto: Per-Åke Westerlund


– Mottaki mördare, Carl Bildt hycklare! Hundratals demonstranter samlades vid Tekniska Högskolan i Stockholm för att protestera mot den svenska regeringens möte med Irans utrikesminister Manouchehr Mottaki. Trots en massiv polisinsats lyckades demonstrationen tvinga fram att mötet flyttades till hemlig plats.

Mottaki är en ökänd representant för den islamistiska regimen i Teheran. Redan under revolutionen 1979 var han med i de islamistiska dödsskvadronerna mot arbetare och revolutionärer. Han har sedan dess deltagit i repressionen i bland annat Kurdistan och var ambassadör i Turkiet där han också jagade iranska aktivister.
Att den svenska regeringen med Carl Bildt och vice statsminister Maud Olofsson valt att bjuda in Mottaki till Stockholm besvarades med en beslutsam demonstration som samlade hela den iranska vänstern i Sverige. Redan strax efter klockan tio hade över hundra aktivister samlats vid Tekniska Högskolan, dit Bildt (och polisen, får man förmoda) hade flyttat mötet. Fler slöt upp och över 400-500 demonstranter deltog som mest.
– Ned med den islamiska terrorregimen i Iran! Irans ambassaden, terrorcentralen! Mottaki mördare, Carl Bildt hycklare! och Avgå Bildt! var några av talkörerna.
Polisinsatsen ökade hela tiden, från ett tiotal till över 100 poliser, med hästar, hundar och batonger i högsta hugg. Vi såg åtminstone två demonstranter som fick hårda batongslag i huvudet.

”Slå oss, vi står kvar”

– Vi har suttit i fängelse och torterats i Iran. Om ni vill slå oss, så slå. Vi tänker inte flytta på oss, svarade arrangörerna i megafonen. Talkörerna riktades för ett kort tag mot polisen, som försvarare av den iranska regimen.
Men demonstrationens förhandlare, som förklarade för polisen att man inte tänkte backa, fick igenom sina krav. Poliserna tog av hjälmarna och drog tillbaka hundar och hästar. Via Svt:s nyhetssändning fick demonstrationen meddelande att mötet flyttats. Det betydde flera framgångar för demonstranterna.
Via media spreds nyheten om det starka motståndet mot den iranska regimen och Mottaki. Hundratals poliser kunde inte hindra protesten. Demonstrationen visade upp enad styrka, något som många andra protester har att lära av.

Per-Åke Westerlund
Lina Thörnblom

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!