Tyskland mot en het vår?

2013-01-29 00:41:22




Söndagen den 20 januari visade väljarna i tyska delstaten Niedersachsen tydligt sitt missnöje med det politiska etablissemanget.
Delstatsvalet i Niedersachsen blev ett rejält bakslag för den tyske förbundskanslern Angela Merkel och hennes högerparti (CDU).

I tio år hade Niedersachsen styrts av Merkels CDU i koalition med det borgerligt liberala och företagsvänliga FDP (Det är för övrigt samma partier som regerar i Tyskland sedan 2009).
Men i söndagens delstatsval tappade CDU stort och den styrande koalitionen förlorade sin majoritet. Istället var det alliansen mellan socialdemokratiska SPD och de Gröna (Miljöpartiet) som vann majoritet. Valet kan dock inte ses som en framgång för Socialdemokraterna, vars ökning var ganska blygsam. Utan det var framför allt de Gröna som gick framåt (från 8 procent i det förra delstats­valet 2008, till 13,2 procent).
En märkbart missbelåten Merkel tvingades på valnatten att erkänna valnederlaget i Niedersachsen, som kom bara åtta månader innan förbundsvalet (riksdagsvalet).
Valresultat kan ses som ett för­kastande av den politik av nedskärningar och attacker på levnadsstandarden för arbetare, arbetslösa, unga och pensionärer som har förts under de senaste åren, samtidigt som bankerna och storföretagen har fått sina vinster säkrade. Framförallt FDP har tagit på sig rollen som pådrivare när det gäller storskaliga privatiseringar och strax innan jul talade FDP:s ordförande Philipp Rösler om behovet av att privatisera statliga Deutsche Bahn (järnvägen), Posten och Telekom samt om inskränkningar av fackliga rättigheter.

Även om Tyskland ännu inte har drabbats lika hårt av den internationella ekonomiska krisen som  andra euroländer blev 2012 ett år med totalt 350 000 förlorade arbetstillfällen. De flesta jobben försvann till följd av en dramatisk ökning av antalet konkurser – 46,5 procent fler än året innan.
Exempelvis gick den stora affärskedjan Schlecker, som sålde toalettartiklar, kosmetika o s v, i konkurs i januari i fjol och 25 000 personer, i huvudsak kvinnor, förlorade sina jobb.
Ett år senare har endast 9 000 av de som blev arbetslösa vid Schleckers konkurs fått nya jobb, enligt facket ver.di. Och de som har fått ett nytt arbete jobbar idag nästan uteslu­tande deltid och merparten av anställningarna är tidsbegränsade och utan kollektivavtal. Detta är ett typexempel för hur låglönesektorn utvidgas även om arbetslösheten i Tyskland i dagsläget är lägre än på många år. En annan fingervisning är också att den tyska regeringen vägrar att införa en lagstadgad minimilön, trots att fackföringsrörelsen med stöd av SPD endast kräver blygsamma 8,50 euro (ca 74 kronor) i timmen.

Valet i Niedersachsen innebar också ett klart bakslag för Die Linke (Vänstern), som endast fick 3,5 procent av rösterna mot strax över 7 procent 2008, och som nu får lämna delstatsparlamentet.
Innan valet hade partiet satsat stort och hoppades på att kunna utöka sitt väljarstöd. Men i stället för att knyta valkampanjen till ­kamprörelser utanför parlamentet och resa ett antikapitalistiskt alternativ, sade Die Linke redan innan valdagen att man skulle stödja en SPD-De gröna-regering och hoppades till och med på att få en ministerpost.
Samtidigt finns det ­kampexempel som Die Linke kunde ha lyft fram om partiets ledning haft den inriktningen.
Den 31 januari började avtalsrörelsen för delstaternas offentligt anställda (ungefär som landstingsanställda). Avtalsrörelsen berör till exempel anställda vid universitet, kustskydd, universitetssjukhusen o s v. (År 2005 lämnade delstaterna den tidigare förhandlingsunionen med kommunerna och staten. Sedan dess har de delstatsanställdas löner halkat efter, enligt facket.)

Offentliganställdas fack ver.di och lärarfacket GEW kräver 6,5 procent mer lön från den 1 januari och  fram till årets slut – ett ettårigt avtal.
Lärarfacket GEW förbereder redan för strejk och uppmanar sina medlemmar att vara beredda.
Den första varningsstrejken ägde rum i Berlin för drygt en vecka sedan, den 16-17 januari. 800 lärare gick ut i strejk för att kräva kollektivavtal med delstaten Berlin, som vägrar att teckna avtal. ”En försmak på avtalsrörelsen”, skriver GEW på sin hemsida.
Även inom Deutsche Bahn har avtalsrörelsen börjat och järnvägsfacket EVG kräver ett ettårigt påslag på 6,5 procent.
Under perioden december 2012 till december 2013 löper avtalen ut för 12,5 miljoner tyska löntagare; bland annat inom stålindustrin (fe­bruari), försäkringsbranschen (mars), hos Volkswagen (juni), grafiska indu­strin (december 2013) o s v. Om 2013 ska bli ett år då reallönerna ökar och arbetarna börjar ta igen vad man förlorat måste facken vara beredda att ­låta varningstsrejkerna följas av fler mobiliseringar och större strejker.
Katja Raetz

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!