Tyskland: WASG Berlin socialistiskt valalternativ

2006-08-09 16:02:07
Den 17 september är det val i Sverige, men också i Berlin. Där väljer man bland annat delstatsregering och till skillnad från i Sverige har den socialistiska linje som det nya valalternativet WASG i Berlin står för fått stor uppmärksamhet, med chans att ta plats i det lokala parlamentet – utan att jämka sin politik med de förborgerligade vänsterpartierna.

– Vi siktar på fem procent av rösterna, förklarar Anne Engelhardt, som gästade RS sommarläger, men som till vardags har fullt upp med arbetet inom SAV – Rättvisepartiet Socialistrernas systerorganisation i Tyskland – och nu står som kandidat på WASG Berlins valsedel.
SAV är drivande inom vänstern i WASG, valalternativet för arbete och social rättvisa, som just i Berlin har majoritet och ställer upp med en egen lista, trots den nationella WASG-ledningens planerade sammanslagning med PDS. PDS har sina rötter i det f d östtyska kommunistpartiet, men samregerar nu Berlin med socialdemokraterna, SPD.

Egen lista

I förra årets förbundsdagsval fick en valallians mellan WASG och PDS och nära nio procent av rösterna. Men i Berlin har den lokala WASG-majoriteten länge påpekat att det är omöjligt att gå samman med PDS om man vill driva vänsterpolitik.
– PDS ligger ju bakom de nedskärningar som SAV har motarbetat, förklarar Anne. Under SPD/PDS:s styre i Berlin har lärarnas arbetsvecka förlängts med två timmar, de offentliganställdas löner sänkts och daghem privatiserats. 32 000 så kallade 1-eurojobb har skapats.

Privatiseringsmotstånd

Anne säger att detta går helt emot både SAV:s politik och majoriteten i WASG Berlin. Man motsätter sig 1-eurojobben, då de banar väg för lönedumpningar och motverkar nya jobb till en lön som går att leva på.
SAV kämpar för en rättvisare fördelning och är därför en naturlig motståndare till varje beslut som ökar klyftorna: ett exempel är de utförsäljningar av offentliga bostäder som sker i Berlin.
– Hyrorna höjs när bostäderna blir privata. Det drabbar alla låginkomsttagare, men slår särskilt hårt mot dem med Hartz IV, som ofta tvingas flytta, säger Anne.
Hartz IV är ett omdebatterat, villkorat socialförsäkringssystem. För att få behålla Hartz IV, måste arbetslösa ta 1-eurojobben, oavsett om de passar deras erfarenhet och utbildning eller ej. De får heller inte bo i för dyra lägenheter.
SAV:s möjlighet att under valkampanjen kritisera SPD:s och PDS:s nedskärningspolitik var inte på förhand given. Som Offensiv rapporterat under våren har WASG Berlins begäran att ställa med egna listor krävt en hård strid med WASG:s nationella ledning, som ville hindra det till varje pris. Men striden har också lett till avsevärd uppmärksamhet i media: i synnerhet för Lucy Redler, SAV:s förstakandidat.
Jag frågar Anne om det inte finns en risk för att WASG:s program glöms bort när all uppmärksamhet riktas mot Lucy Redlers person.
– Visst finns det en risk att Lucy blir en mediafigur, men hon är medveten om den risken och försöker hela tiden vinkla uppmärksamheten mot SAV och den politik vi står för.

Lucy – trotskisten

– Och hon har blivit känd för sina uttalanden: hon vill inte prata om socialism på söndag och sedan genomföra nedskärningar på måndag. Eller nöja sig med att driva en politik som förespråkar ”det minst onda”.
Det är inte bara ifråga om socialismen och konsekvent kamp mot nedskärningar som WASG Berlin skiljer sig från andra, förborgerligade, partier. Också ifråga om arbetsmetoder försöker man visa att man inte är ett parti bland andra.
– Vi har en omröstning varje vecka om vem som har skurit ner mest i Tyskland. Resultatet presenteras på vår hemsida. En del av våra medlemmar skriver låtar om sociala nedskärningar. Och så gör vi ständigt nya privatiseringsaktioner, säger Anne – och syftar givetvis på privatiseringsmotståndet.

Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!