Ukraina: Valet som ingen vill ha

2007-09-19 15:29:21




Den 30 september väntar ett nytt parlamentsval i Ukraina. Valet är framtvingat av den politiska kris som i våras förlamade landet.
Krisen utlöstes när ett antal parlamentsledamöter bytte ”block” och blev medlemmar i premiärministern Viktor Janukovitj parti. Bytet gjorde att Viktor Janukovitj block kom nära den majoritet som krävs för att ändra i konstitutionen och därmed minska presidentens makt.

President Viktor Jusjtjenko svarade i april med att upplösa parlamentet och utlysa nyval – troligtvis i strid med grundlagen. När parlamentet vägrade att upplösa sig, började inrikesstyrkor, lojala med presidenten, att marschera mot huvudstaden Kiev. Öppna strider undveks dock sedan huvudrivalerna kommit överens om nyvalet den 30 september.

Två sidor av samma mynt

– Trots de hårda motsättningarna är de två blocken bara två sidor av samma mynt, säger Nikolaj Papasov, medlem i CWI i Ukraina.
Båda sidor är ute efter fortsatta privatiseringar och marknadsanpassningar som kommer att drabba vanliga arbetare.
– Själv arbetar jag på en kemisk fabrik som statsmakterna försökt privatisera i olika omgångar. Men så fort en ny regering tillsatts avbryts processen då den nya regeringens rika uppdragsgivare vill ha sin del av kakan.
Valfusk, korruption och våld har varit vanligt förekommande inslag i ukrainsk politik de senaste åren.
Inför förra valet sköts en affischerande valarbetare i Kiev av polisen.
– Ingen av sidorna bryr sig om hur rösterna från folket kommer att falla. Det viktiga är hur rösterna kommer att räknas, fortsätter Papasov.
Presidenten har försökt byta ut domarna i Högsta domstolen, en instans som kan komma att visa sig vara viktig efter valet vid anklagelser om valfusk. Under en period har dessutom två konkurrerande valkommittéer diskuterat om hur valet ska läggas upp.
Osäkerheten kring valet gör att ingen av sidorna egentligen vill ha valet. De är båda rädda att förlora.

Korruption och cynism

De flesta arbetare och ungdomar ser på valet och partierna med cynism.
Förutom de minimala skillnaderna mellan blocken är korruptionen en anledning till detta.
– Ett av partierna, BYUT, sålde parlamentsplatser för 5-10 miljoner dollar (33-67 miljoner kronor), säger Papasov.
Som parlamentsledamot är man immun mot åtal, vilket gör platsen extra attraktiv för personer som är inblandade i skumraskaffärer. Det är också troligt att Janukovitj betalade pengar till de parlamentsledamöter som bytte block i våras.
En annan CWI-medlem, Andrej Schachmatov, menar att ingen av de tre stora partierna bryr sig om de problem som införandet av kapitalismen har inneburit för vanligt folk.

Svältlöner

– Ta bara problemen att få en bostad, säger han.
– En ung arbetare tjänar 150-200 dollar (1 000-1 340 kronor) i månaden. En liten lägenhet kostar 150 dollar i månaden. Vuxna människor tvingas bo kvar hos sina föräldrar.
– Många tvingas dessutom jobba svart, fortsätter Andrej.
– Det finns många stora företag som anställer majoriteten av sina arbetare svart. Fackliga rättigheter existerar ofta inte. Min mamma, som jobbar på hotell, fick ett erbjudande av sin arbetsgivare. Hon skulle få extra betalt om hon angav arbetskamrater som arbetade för långsamt. Det är kapitalismens ansikte i Östeuropa.

Patrik Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!