Umeå: Bärplockarna tvingas åka tillbaka till Thailand utan lön

2013-09-24 15:52:10
De omkring 200 thailändska bärplockarna som protesterat utanför Kommunal i Umeå i nästan två veckor får åka hem utan en enda krona. Istället ska en personlig stämningsansökan göras från Thailand från varje enskild bärplockare.

De tvingas åka hem efter att de sedan den 10 september protesterat utanför Kommunals kontor i Umeå, då de inte har fått ut sin lön från sin arbets­givare, det thailändska bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise.
Bemanningsföretaget hävdade att detta var normalt då första lönen ska gå åt att betala skulder åt arbetarna för bl a resa, mat och boende. Ändå vägrade de att visa några lönespecifikationer på att så skulle vara fallet. Företaget hade dessutom tecknat kollektivavtal med Kommunal.
Kommunen ville från sin sida flytta bort de protesterande från parkeringen utanför Kommunal till Ersbo­da, en förort till Umeå. Det var dels ett sätt att flytta bort protesten och isolera kampen, men också därför att protesten var en nagel i ögat för Umeå kommun, som nästa år är kulturhuvudstad.
Det enda kommunen erbjöd de strejkande arbetarna var vatten från dryckesfontänen på Rådhustorget.
Under förra veckan var personal från den thailändska ambassaden och företrädare för landets arbetsmarknadsdepartement på Kommunals kontor i Umeå för att förhandla om situationen för de strejkande.
Situationen har varit så illa för bärplockarna att en av dem ­försökte ta sitt liv inne på en av Kommunals toaletter den 18 september.
Flera andra har blivit sjuka, då främst magsjuka med diarré samt feber, på grund av de osanitära levnadsförhållanden de lever i just nu. Lyckligtvis var det flera ideella före­ningar som hjälpte bärplockarna med olika förnödenheter, såsom mat, madrasser, presenningar o s v.

– Vi är här för att sätta press på Kommunal att hjälpa oss, att få dem att inse vår situation. Vi gör inte ­detta för att vi vill, vi vill bara ha vad vi har rätt till. Vi vill ha mänskliga rättighe­ter och vi vill ha vad arbetsgivaren har lovat oss. Om man jobbar så ska man få betalt. Vi vet inte vart vi annars ska vända oss, sa en av bär-plockarna när Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv i Umeå ­träffade dem för att uttrycka sitt helhjärtade stöd.

Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!