Umeå fick fläkt av arbetarkampen i Europa

2010-03-31 16:54:31
Söndagen den 28 mars deltog 15 personer på Rättvisepartiet Socialisternas öppna möte i Umeå. Mötet diskuterade arbetarkampen i Europa såväl som läget i RS Umeå efter avhoppen från en grupp medlemmar.

Clare Doyle, från CWI:s internationella sekretariat, höll en inledning om arbetarkampen i Europa.
– Europa är som en vulkan som verkar lugn innan utbrottet, inledde Clare och gav många exempel på kamputbrott i Europa.
– Grekland står i täten för klasskampen med ett flertal generalstrejker och även i England har flera stora kamper ägt rum, bland annat strejk bland kabinpersonalen på British Airways. På Island kokar ilskan över att folk ska betala för kapitalisternas ”synder”.

Clare berättade också om nya partier i Europa. I Tyskland har Die Linke ett än mer antikapitalistiskt program nu på grund av trycket underifrån av medlemmarna. I England har en ny kraft bildats, Trade Unionist and Socialist Coalition, av bland annat radikala fackliga aktivister, till exempel ordföranden för järnvägsfacket RMT, och andra personer som blivit kända som riktiga arbetarkämpar. Socialist Party, CWI:s sektion, är också med i koalitionen.
I diskussionen som följde gavs bland annat rapporter från hamnstrej­ken i Finland och krisen för euron diskuterades.
Även synpunkter och frågor angående den grupp i Umeå som hoppat av RS och CWI togs upp i diskussionen.
Bland annat diskuterades vårt antirasistiska arbete och RS och arbetar­kampen. En av umeborna, Johan, be- rättade hur hans pappa stödjer och ska rösta på RS och att det gäller för fler på hans industriarbetsplats. Detta som svar på avhopparnas argument att RS skulle ha svårt att nå ut till arbetare. Andra tog upp om hur avhop­parna påstått att de har uteslutits eller tvingats ut ur RS, när de i själva ­verket i hemlighet förberett sitt avhopp i fle­ra veckor och under den tiden och efteråt avvisat alla inbjudningar till de- batter.

På mötet rapporterades
också om helgens aktiviteter i Umeå.
På fredagen den 26 mars kampanjade vi på universitetet och i stan ”För fasta jobb och rätt till heltid”. Dagen efter hade vi aktiviteter i stan och i Ersboda.
Resultaten var goda – sju nya månadsprenumerationer på Offensiv såldes och på universitetet lämnade någ- ra nya intresserade sina telefonnummer.
Bäst respons har vi fått bland de som redan är Offensivprenumeranter och medlemmar, med flera som höjt sina autogiroavgifter.
Mötesinsamlingen gav 1 840 kronor.
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!