Umeå: Nazister på Rådhustorget

2007-11-21 16:38:02
Minst sju nazister dök upp och delade flygblad från nationalsocialistisk front (nsf) och Info-14 vid Rättvisepartiet Socialisternas (RS) torgmöte mot nazism i Umeå i lördags.

En av nazisterna fotograferade de som deltog i manifestationen. Det är första gången på många år som nazister vågat agera så öppet och provokativt i Umeå.
Torgmötet var ett svar på det hot som riktades mot RS i Umeå förra veckan, när en affisch från Info-14 klistrades upp på partilokalens dörr.
– Jag gick fram och sa åt nazisterna att inte dela ut sitt material på vårt antinazistiska torgmöte, säger en RS-medlem som deltog på torgmötet.
– De svarade kaxigt att de har all rätt att stå där.
– Vårt svar på att de vägrade flytta sig var att våra tidningsförsäljare berättade för massor av förbipasserande umebor att nazisterna står mitt på stan och delar flygblad.

Starka reaktioner

– Förbipasserande umebor reagerade starkt när de uppmärksammades av RS-medlemmar om nazisternas flygbladsutdelning, berättar en RS-medlem i Umeå.
En man i 40-årsåldern gick demonstrativt fram till nazisterna, tog ett flygblad, och gav därefter tillbaks det med kommentaren ”Gå hem och lägg er istället”.
Flera ungdomar hjälpte till med att dela ut flygblad om den större demonstrationen mot rasism och nazism som RS arrangerar tillsammans med åtta andra organisationer den 8 december. Några ungdomar som var ute på stan kom till torgmötet och ville spontant hjälpa till. Långsamt rörde sig nazisterna bort från torget, för att sedan avsluta sin aktivitet helt.

Demonstrera den 8 dec

Rättvisepartiet Socialisterna ser mycket allvarligt på nazisternas ökade aktivitet i Umeå. Vi uppmanar därför alla som vill att Umeå ska vara en nazistfri zon att hjälpa till inför, och sluta upp i, demonstrationen mot rasism och nazism den 8 december.
Av en antinazist i Umeå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!