Umeå: Personal ersätts av bemanningsföretag på Ålö

2009-12-20 23:59:50
I juni varslade Ålö i Umeå 44 anställda – nu vill företagsledningen hyra in ett bemanningsföretag. Detta är ännu ett groteskt exempel på hur företagen pressar kostnader­na genom att göra jobben o­säkra.

I juni i år varslades 44 av de 200 anställda vid Ålös fabrik i Brännland. Anledningen sades vara minskade orderingångar för den marknadsledan­de tillverkaren av frontlastare.
Nu meddelar företagsledningen att man vill ersätta den varslade personalen med mer flexibla bemanningsföretag.

– De uppsagda har inte ens hunnit lämna arbetsplatsen, säger en upprörd Per ”Pelle” Berglund, ordföran­de för IF Metalls fackklubb, Umeå.
– På det här sättet frångår man totalt lagen om anställningsskydd (LAS) och återanställningsrätten.
Skälet till varslet anges vara minskade orderingångar.
– Efterfrågan har minskat, men samtidigt är försäljningen normalt sett mindre under vintern, säger Pelle och antyder att Ålö använder lågkojunkturen som en ursäkt för att pres­sa personalkostnader.

Situationen på Ålö speglar en ny trend hos företag – att ersätta anställd personal med inhyrda bemaningsföretag i samband med kris. Ålö är bara det senaste exemplet på en lång rad av ökade angrepp mot arbetare, varav de mest omtalade är Lagena och Coop.
– Företagen sparkar sin ordinarie personal, ofta trots stora vinster, och hyr istället in ny personal. På så sätt kan LAS kringgås och kostnaderna pressas genom att jobben görs osäk­ra, säger Patrik Brännberg, Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå.
Robert Jansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!