Umeå: RS pressar kommunledningen om arbetskläder

2008-10-29 17:20:16
Rättvisepartiet Socialisternas (RS) motion om arbetskläder till dagispersonal pressade övriga partier i Umeå kommunfullmäktige till att tillsät­ta en utredning om ”könsperspektivet på arbetskläder”.
Bakgrunden är att både Kommunal och Lärarförbundet krävt arbetskläder till si­na medlemmar.

– Tillsättandet av utredningen är en framgång för förskolepersonalen, men fortfarande vill ingen tillskjuta de pengar som behövs, säger Ingrid Eriksson, fullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.

Andreas Lundgren, socialdemokratisk ledamot och ombudsman för Kommunal, försökte angripa Rättvisepartiet Socialisterna. Lundgren menade att RS med sin motion gjort att facket inte kan förhandla med arbetsgivaren, utan nu måste vi vänta tills politikerna sagt sitt.
– Lundgren vill framstå som att han arbetar för personalens rätt till arbetskläder. Men i omröstningen stöd­de han INTE motionen. Snacka om att sitta på dubbla stolar! Lundgren måste bestämma sig – är han socialdemokratisk arbetsgivarrepresentant eller facklig företrädare? säger Ingrid Eriksson.
– Att förskolepersonalen inte har rätt till arbetskläder är inget annat än en förlegad syn på kvinnors arbete, det behöver man ingen utredning för att bevisa, avslutar ­Ingrid Eriksson.
RS går nu vidare genom att starta en ­namninsamling bland förskolepersonalen kring kravet på arbetskläder till förskolepersonal.
Patrik Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!