Umeå: S och högern gjorde upp om badhuset

2007-01-24 14:33:57
På ett informellt möte, dit alla partier utom Rättvisepartiet Socialisterna var inbjudna, gjorde Umeås sossar och högeralliansen i tisdags upp om var det nya badhuset ska ligga. Det blir i centrum, helt enligt önskemål från kapitalstarka grupper inom näringslivet.
– Det här innbär att man går bakom ryggen inte bara på Umeås invånare, utan även på det folkvalda kommunfullmäktige, kommenterar Ingrid Eriksson, fullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.
– I december krävde vi i en motion en lokal folkomröstning i badhusfrågan. Motionen avslogs, bl a med argumentet att frågan skulle behandlas av fullmäktige.
– Men nu blir det varken folkomröstning eller en demokratisk debatt i kommunfullmäktige, där olika alternativ jämförs inför öppen ridå. Istället så gör man upp informellt, bakom stängda dörrar.
– Det här ligger helt i linje med hur s-kommunledningen, med Lennart Holmlund i spetsen, skött hela denna fråga, säger Ingrid Eriksson.
– Det har hela tiden funnits ett öppet öra gentemot näringslivet samtidigt som det funnits en motvilja mot att låta fullmäktige diskutera frågan, eller för den delen låta Umeåborna få rösta. Att det parti som drivit frågan om folkomröstning, och upprepade gånger krävt en demokratisk debatt, stängdes ute från mötet i tisdags, är bara logiskt ur Lennart Holmlunds synvinkel, menar Ingrid Eriksson.
– Det här understryker att Rättvisepartiet Socialisterna är den verkliga oppositionen i Umeå.
Mer i nästa Offensiv.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!