Sri Lanka en fråga för Bildt

2007-01-31 13:31:13
Ulf Holm, riksdagsledamot för miljöpartiet, har ställt en fråga i riksdagen till utrikesminister Carl Bildt om dödshoten mot fredsaktivister på Sri Lanka. Även Hans Lindhe (v) kommer att agera i riksdagen.

– Situationen på Sri Lanka har åter förvärrats. Under 2006 dödades minst 3 800 personer och tiotusentals personer befinner sig på flykt … Siritunga Jayasuriya som är ordförande i Civic Monitoring Committee, där en tamilsk parlamentsledamot som ingick i kommittén har blivit mördad, och den nya United Peoples’ Movement, med både tunga singalesiska och tamilska aktivister och parlamentsledamöter som tänker mobilisera brett mot krigshotet, har fått över 20 dödshot och listats på en dödslista tillsammans med flera andra den senaste tiden … Jag vill därför fråga utrikesministern vilka initiativ ministern kommer att ta mot bakgrund av att fredsaktivister dödshotas och konflikterna på Sri Lanka eskalerar?, skriver Holm.

Global stödkampanj

Parlamentsledamöter i Storbritannien, Irland och Skottland har också reagerat snabbt. I England har en rad fackligt förtroendevalda gett stöd till kampanjen för fred och mot mordhoten på aktivister. Det engelska journalistförbundets generalsekreterare finns med bland dem som har protesterat.
I Sverige genomfördes en protest vid Sri Lankas ambassad i måndags, med krav på att kriget, morden och hoten måste upphöra. Vi frågade också vilka åtgärder som har vidtagits mot den biträdande arbetsmarknadsministern, Mervyn da Silva, som ledde den beväpnade mobb som angrep ett fredsmöte den 9 januari. Journalister på Sri Lanka genomförde senare protester mot detta angrepp och mot att 8 journalister mördades under 2006.

Regeringsombildning

På Sri Lanka har regeringen den senaste veckan utökats med representanter för det stora borgerliga oppositionspartiet UNP, plus ytterligare några. Detta kan vara en uppladdning för fullt krig, men ironiskt nog har det värsta rasistpartiet JVP utlyst en proteststrejk mot utvidgningen av regeringen till nu på fredagen den 2 februari.
Per-Åke Westerlund


Offensiv uppmanar alla läsare som kan att agera mot krigshetsen på Sri Lanka.

Skicka protestuttalanden till:
• Mahinda Rajapakse, president och inrikesminister.
Tel: 009411 25429 38-41
E-mail: gosl@presidentsl.org
Fax: 0094 11 2321404

• Sri Lankas ambassad i Sverige:
Box 240, 104 50 Stockholm
Telefon: 08-663 6523, 663 6525
E-post: slembassy@chello.se

• Kopior till: usp@sltnet.lk,
offensiv@socialisterna.org och cwi@worldsoc.co.uk
Samt till oppositionsledaren Ranil Wickramasinghe: saman4media@sltnet.lk
• Ekonomiskt stöd till Rättvisepartiet Socialisternas systerparti United Socialist Party kan betalas in på Offensivs plusgirokonto 87 96 49-2, märk talongen ”Sri Lanka”.
Senaste nytt om Sri Lanka på CWI:s och RS hemsidor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!