Umeå: Stoppa nya nedskärningspaketet

2007-07-11 13:14:11
Dagarna efter midsommar klubbades ytterligare ett drastiskt sparpaket inom äldre- och handikappomsorgen i Umeå igenom. Nedskärningar på runt 70 miljoner kronor årligen planeras i år och nästa år.
Kraftfulla protester är det enda som nu kan få den socialdemokratiska kommunledningen att backa.

Att protester har betydelse visas återigen i behandlingen av detta sparpaket.
Ett av de mest utmanande förslagen från tjänstemännen var nämligen att dra in den så kallade habiliteringsersättningen. Det är de 15-30 kronor per dag som betalas till handikappade personer som gör olika jobb åt kommunen, till exempel att plocka skräp. Nu beslutade socialnämnden att vänta med beslutet om detta till hösten. Det är mer än troligt att orsaken till denna tvekan var de omfattande protesterna från de berörda när socialnämnden försökte slopa ersättningen för fyra år sedan, och som ledde till att beslutet revs upp.
Ett annat tjänstemannaförslag var att lägga ned äldreboendet Sofieborg. Här skrev tjänstemännen redan i beslutsunderlaget att detta förslag troligen skulle leda till protester från personal och brukare.
Socialnämnden släppte detta förslag helt och hållet.
Dessa båda exempel visar att redan rädslan för protester kan få politikerna att backa.

Massiva protester krävs

Men det kommer att krävas en bred och kraftfull proteströrelse från arbetsplatser och brukarorganisationer för att förmå Umeås politiker att backa från mer än enskilda punkter i sparplanen. I stort sett var nämligen enigheten total om att nämnden skulle acceptera sina ekonomiska ramar och genomföra de drastiska försämringar som 70 miljoner mindre per år innebär.
Ett par mindre äldreboenden läggs ned. Antalet platser vid Tegs sjukhem minskas. Platserna på korttidsboende som ger avlastning till personer som vårdar sina anhöriga minskas. Men främst handlar det om ytterligare skärpningar av vilken hjälp gamla och handikappade ska få och en ytterligare press på att minska personaltätheten.
Detta är försämringar som politikerna till stor del inte aktivt beslutar om, utan som tjänstemännen genomför utan politiska beslut.
De nya nedskärningarna kommer i ett läge när det redan finns en sparplan om drygt 30 miljoner under innevarande år sedan tidigare. Totalt handlar det alltså om neddragningar på omkring 100 miljoner kronor årligen i år och nästa år.

100 miljoner skärs bort

Det nya nedskärningspaketet är en ren skandal, speciellt med tanke på att Umeå kommun har visat upp rejäla överskott de senaste åren. Kommunen satsar också mångmiljonbelopp på att bli Europas kulturhuvudstad 2014 och har avsatt 310 miljoner kronor för att bygga ett nytt påkostat äventyrsbad.
Rättvisepartiet Socialisterna kommer under sommaren att genomföra aktiviteter för att protestera mot nedskärningspaketet.

Krister Ahrén

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!