”Unga, fräscha, hippa och naturliga”

2012-12-12 17:15:32
Rock Chick’s enda föreställning i Stockholm visades på ett möte om kvinnokampen i Europa, arrangerat av Rättvisepartiet Socialisterna.

”No pasaran! Kvinnokamp mot ­abortmotståndare och fascister!” var huvudparollen för söndagens möte om kvinnors rättigheter i Europa. Lucia Collazos och Carolina Löf inledde med att tala om aborträtten i Europa och i synnerhet Irland, både framgångar och motgångar lyftes fram.
Slutsatsen var dock tydlig; det behövs kamp inte bara för rätten till abort, utan även för att försvara den. I Polen till exempel ströks kvinnans rätt till fri abort, när landet fick en kapitalistisk regering. Idag reser kvinnor från Polen till Sverige för att göra abort, men på 1960-talet for kvinnor från Sverige till Polen för att göra samma sak.

Underhållningen stod Rock Chick’s för, en föreställning av Sara Lindelöf och Vanja Pihl. ”Unga, fräscha, hippa och naturliga”, som de själva beskrev sig. Tydligt Mia och Klara-inspirerat samt rörande personligt. Ett humoristiskt skildrande med en allvarlig underton. Hur ofta får man känna på sig själv? Och var?
”Min favoritplats är i bilen!” förklarar en av Rock Chicksen och håller upp en liten, blå delfin. ”Den här har en inbyggd vibrator. Bara stoppa den mot fiffi och kör på!”
Det var väl syftet också – en uppmaning till unga tjejer att våga ta på sig själva. Och ett medel i kampen för att avdramatisera noteringen om att tjejer och kvinnor faktiskt också har en sexualdrift. Sammanfattningsvis höll nog alla med om att denna föreställning bör visas på varenda gymnasieskola i landet.

Elin Gauffin från RS avslutade mötet med att knyta samman föreställningen och kampen för kvinnans rätt till sin egen kropp i Europa och världen idag.

Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!