Unga i uppror mot fackens ”nja” till välfärdsvinster

2012-12-06 16:20:44
Under jubel antogs ett uttalande på LO:s ungdomsforum i slutet på november. De cirka 240 deltagarna vill enligt uttalandet se ett tydligare nej till vinsterna i välfärden, något som saknas i fackledningens agerande.
Uttalandet är kontroversiellt eftersom det är första gången som ett ungdomsforum antagit ett uttalande som läxar upp LO-styrelsen. Ännu starkare blir avtrycket eftersom uttalandet antogs enhälligt och lästes upp av Malin Norberg, 28 år och LO:s ungdomssekreterare.
Rättvisepartiet Socialisterna ser det som en sund utveckling att viktiga frågor i politiken stöts och blöts bland de fackliga gräsrötterna. För en fackförening är den fria debatten för medlemmarna lika viktig som blod och syre för en kropp.

– Uppfriskande var också att det var många unga fackliga som var uppe i talarstolen på kongressen i somras som sedermera antog motionen om non profit i välfärden, berättar Bilbo Göransson, fackligt aktiv inom Kommunal.
Göransson var själv en av dem som deltog i debatten, och som skrev uttalandet som antogs på ungdomsforumet.
– Vi var många som jublade på LO-kongressen när motionen antogs. Sedan dess har det hänt för lite. I varken politiska sammanhang eller mot arbetsgivare har LO förtydligat sina avsikter. Förbud mot vinsterna ser jag som ett första steg. De privata näringsidkarna har inget i vården att göra. Vi behöver riktig personaldemokrati och brukarinflytande. Aktieägare och miljardärer kommer inte att vilja dela makten med oss sjuka och knegande. Makten, den måste vi erövra. Då kan man inte mesa sig som LO-styrelsen gjort hittills, säger Göransson.

Även Byggnads uppmärksammar beslutet på ungdomsforum. Niklas Holmqvist, ungdomsansvarig för Målarförbundet, sa till Byggnads angående det kontroversiella i uttalandet att:
– Det är viktigt att vi som idag är unga i fackföreningsrörelsen ryter till när vi känner att ledningen tummar på ideologin och kringgår deokratiska beslut. Vi ska vara blåslampan på LO-ledningen och tillsammans sätta färg på samhällsdebatten.
Alexander Lindholm, ungdomsansvarig på Seko, fyller i:

– Det håller inte att från LO-ledningens sida säga att det var ett otydligt beslut som kongressen fattade. Det handlade om inga vinstuttag i välfärden, inte om begränsade vinst-uttag. Det är inget som ska behöva tolkas och våra kongressbeslut ska inte i efterhand anpassas för att bättre passa de beslut Socialdemokraternas partistyrelse tar.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!